România va fi un tigru al Europei, iar R.Moldova o feudă de-a lui Filat și Plahotniuc, condusă de Ciubais. E timpul să le dăm peste mâini în mod democratic. (Fragment din cartea despre Filat)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Am ascultat cu un viu interes dezbaterile de la Palatul Parlamentului României , circumscrise Forumului Economic şi Comercial China – Europa Centrală şi de Est, la care participă oficiali din guvernele a 17 ţări şi peste 1.500 de oameni de afaceri.

Scriam anterior că Filat, cel care muncește cu limba, dar nu cu fapta, nu s-a îngrijit să asigure participarea la el a unei delegații de oameni de afaceri din R.Moldova, care ar fi procedat la integrarea economică reală dintre cele două state românești.

După amploarea sa Forul de la București este mult mai important decât reuniunea de la Vilnius, fiindcă și-a propus să rezolve problemele reale cu care se confruntă statele în tranziție.

Nu sunt un om al sentimentelor, scriu în stil surrealist . Dar atunci când premierul chinez ,Li Keqiang, a afirmat că : România va fi un „tigru” al Europei, un val de căldură mi-a cuprins întreaga ființă.

Este ceea ce credeam că trebuie să se întâmple într-o lume a nedreptăților istorice, părinții nativi ai cărora locuiesc în R.Moldova.

Sunt absolut sigur, integrarea economică constituie premiza sigură pentru globalizarea sau mondializarea României, R.Moldova cu regiunea secesionistă din stânga Nistrului. Investițiile chineze, am scris aceasta în cartea mea ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii!”,ne vor uni. Actualmente, am în manuscris a doua carte ”Visează ca un chinez”.
În ea am rezervat capitole aparte despre președintele Chinei și primul ministru. Modul în care promovează un nou val al reformelor, bazate pe disciplină și eliminare a corupției, impresionează. Filat sau Plahotniuc, dar nu numai ei, demult erau la mititica dacă nu și mai departe dacă trăiau în China.
Admit , de altfel, că acesta poate fi unul dintre motivele pentru care nu au trimis barem o delegație ca să negocieze tripartit. Poporul nu trebuie să știe nimic, doar se apropie alegerile.

Ca și oricare alt om care s-a săturat până peste poate de blestemata terapie de șoc, de hoția și corupția vârfurilor, am înțeles că,dacă România va valorifica cele 8,5 miliarde de dolari pe care chinezii sunt gata să-i investească pentru modernizarea energetică, dacă agricultorii români vor proceda la comercializarea produselor pe piața chineză, vom vedea și noi limanul.

Aduc doar câteva exemple. Implicarea Chinei în dezvoltarea unor proiecte de infrastructură de mare anvergură, precum căile ferate, energia nucleară, etc., vor conduce la investiţii masive şi o creştere a schimburilor de finanţare. În plus, chinezii sunt gata să cumpere din România carne în valoare de 1 miliard de EURO anual.
Ce s-ar fi întâmplat , bunăoară, dacă participam împreună cu România și China la proiectul investițional de edificare a turbinelor ”trei” și ”patru” de la Centrala nucleară de la Cernavodă. Aveam propria energie electrică.

Chinezii sunt atât de performanți în construcția căilor ferate și a trenurilor de mare viteză, încât în câțiva ani, un tren de la Beijing va ajunge la Londra în numai două zile. Noi în cât timp ajungem la București și câte poduri peste Prut avem?

Moderatorul forumului, Laza Kekic, de la „The Economist”, a declarat: „România a fost numită un tigru, de către premierul chinez. Nu am mai auzit asta de mult timp, însă România are cea mai mare rată de creştere din regiune. China este a doua cea mai mare economie globală, iar UE este principalul partener, însă potenţialul celor două este unul excepţional. Acestea sunt ideile de la care ar trebui să plecăm în aceste dezbateri ”.
Revenind la oile noastre, nu pot să nu vă aduc aminte că Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat unei companii ruse, iar Banca de Economii – a fost privatizată de o structură financiară anonimă din Moscova.

Prin acțiunile sale Filat este promotorul activ al politici de aservire economică a ex-republicilor sovietice, lansată de Ciubais, viceipremierul rus de altă dată, care a avut grijă să pună mâna pe centrala electrică moldovenească de la Cuciurgan. (Dle,Contrabandist, despre această așa-numită privatizare când discutăm împreună cu Pasat și Lucinschi?) Ciubais spunea direct că prin aservirea economică ne vom întoarce iarăși la Kremlin.
Cum pot crede în bunele intenții ale lui Filat și Plahotniuc, dacă ei nu sunt personal prezenți, nu intră , dacă vreți, pe geam la asemenea foruri, organizate de frații noștri.
Nu pot trece cu vederea faptul că la For este prezent ministrul de externe al Estoniei. Unde este, însă, Leancă, Gherman-Snegur?

Nici televiziunile, controlate de oligarhi, nu au acreditat corespondenți, nu au rezervat spații rezonabile acestui For. Avem iată, cea mai elocventă dovadă cât de interesați sunt cei de la guvernare, niște semidocți și amatori în construcția statală, de integrarea europeană a R.M.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole