România – un tigru al Europei, iar R.M. – un tigru de Hong Kong (I)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Am publicat deja două fragmente din cartea ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, respectând sugestia unui comentator atent, inteligent, apreciat în special pentru faptul că este sigur că Republica Populară Chineză are un cuvânt greu de spus în noua arhitectură a lumii.

De aceeași părere este alt semnatar al comentariilor, care examinează atent oportunitățile R.Moldova. Țin să precizez, observațiile lui pertinente despre Voronin sunt relevante și au nimerit în țintă.

Le mulțumesc sincer pentru opinii, le respect și mă bucur că pe această palmă de pământ există intelectuali conectați la viitorul imprevizibil al R.M., devenit o iluzie din cauza incompetenței actualei guvernări.

Am înregistrat și persiflări, gen scriu trei cărți în același timp, etc.

Ca să introduc o notă absolut clară și ca rătăciții să nu se piardă și mai mult în coclaurile verzi ale lui Filat îi informez :

1. Cartea ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii!” a fost tipărită deja;

2. Am în manuscris, ”Visează ca un chinez” Este scrisă în rusă limbă din considerentul că vorbitorii de limbă rusă trebuie să cunoască soluțiile reale pentru a elimina diferendul transnistrean și a instaura pacea pe acest pământ;

3. În prezent definitivez cartea ”Căderea Armaghedonului” în care voi arăta, în baza acțiunilor unui personaj concret, pe nume Vlad Filat, cât de periculoase sunt jocurile de – a democrația în perioada globalizării, prin aducerea pe scena politică a unor specimene fără carte, aventurieri politici, folosiți de forțele din exterior pentru a ne răzleți și a nu ne permite să fim împreună;

Pentru a le permite comentatorilor să opineze, am segmentat textul astfel, încât, să fie foarte accesibil.

CHINA – TREBUIE SA DEVINĂ CEL MAI IMPORTANT PARTENER STRATEGIC AL R. MOLDOVA

Nici până în prezent nu am auzit o motivație a lui Leancă sau a purtătorului lui de cuvânt în legătură cu absența R.M. de la forul în cadrul căruia premierul chinez a spus că România va fi un tigru al Europei.

Într-o discuție privată, Leancă sau altcineva, în prezența lui Ponta, trebuia să-l roage să ne ajute să transformăm R.M. într-un Hong Kong al Europei.

În cartea ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii!” am arătat, în amănunt, cum Marea Britanie a cedat Hong Kongul Chinei.

Cu toate că britanicii, conduși de Margaret Thatcher, afirmau că Hong Kongul se va prăbuși, nimic din toate acestea nu s-a întâmplat. Marele Deng, președintele Chinei, a ripostat categoric.

Afirmația Doamnei de Fer nu face parte din subiectul negocierilor .

La plecare Doamna de Fier s-a împiedicat, fiind ridicată imediat de guvernatorul britanic al Hong Kongului. Nicio televiziune chineză nu a demonstrat subiectul video. Au făcut-o occidentalii, specificând faptul că Oțelul, cum era supranumit Deng a fost mai tare decât doamna de Fier.

Și, totuși ce prezintă astăzi Hong Kongul?

Hong Kong este o regiune administrativă specială a Republicii Populare Chineze.

În 1842 Marea Britanie a obținut de la împăratul Chinei controlul unei insule pe nume Hong Kong în scopul de a construi un port pentru navele lor de comerț.

În 1898 Marea Britanie a încheiat un tratat cu China prin care li s-a acordat concesionarea pe 99 de ani a insulei și a câtorva zone din împrejurul ei.

De-a lungul anilor, poziția geografică și legăturile comerciale au transformat Hong Kong-ul într-o mare metropolă. Hong Kong a devenit unul dintre cele mai mari porturi din lume, centru comercial și financiar de prim rang al planetei, având o populație de 7 milioane de locuitori.

În 1997 teritoriul a fost retrocedat guvernului de la Beijing.

În Hong Kong se află cea mai înaltă clădire din Asia. Există, totuși, clădiri, construite în stil tradițional chinezesc, orașul păstrându-și farmecul oriental.

În acest oraș se află aeroportul cu cel mai mare trafic din Asia, ale cărui piste sunt efectiv construite pe mare.

Interesant, de ce Filat nu a negociat concesionarea aeroportului International Chiținău cu autoritățile din Hong Kong, dar a ajuns la capătul pământului rusesc?

Hong Kong este unul dintre cele mai mari centre economice și financiare din lume. Resursele naturale ale Hong Kong-ului sunt limitate,produsele alimentare și materiile prime fiind importate. Este un important centru pentru comerțul internațional și finanțe, cu una dintre cele mai mari concentrații din regiunea Asia-Pacific, fiind unul dintre cei patru tigri asiatici.

Trebuie să recunoaștem franc – am eșuat lamentabil în intenția noastră de a ne integra în UE. Nu e vina noastră. Categoric – nu.

Dacă vroia Bruxelles-ul demult eram membri ai UE, în același rând cu România.

Adevărul este la suprafață – dacă Germania, motorul UE, nu avea o conductă de gaz, edificata cu Gazprom-ul rusesc, numită un nou pact Molotov-Ribbentrop, demult nu ne mai confruntam cu problema secesionistului.

Așa că într-o lume în care Vestul devine tot mai slab și mai slab, iar Estul tot mai puternic, Chișinăul trebuie să-și caute noi aliați, să găsească o umbrela de securitate negăurită de controverse pentru a se afirma ca stat.

Pot doua state atât de diferite ca dimensiune, ca viteza de promovare a reformelor sa devina parteneri strategici?

Răspunsul este univoc. Da, desigur. Important e să înțelegem cum gândește noul catalizator al globalizării –Republica Populară Chineză.

ȘI MAI IMPORTANT E SA ÎNȚELEGEM CĂ AVEM, ÎN PERSOANA CHINEI, UN EXEMPLU CONCRET DE SOLUȚIONARE A UNEI PROBLEME PE CARE MARILE PUTERI, ÎNVINGĂTOARE ÎN CEL DE-AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL, NE-AU PUS-O ÎN CÂRCĂ.

În momentul în care SUA nu pot efectua cu succes un transplant de inimă (Vezi articolul ”Can USA Make a Successful Heart Transplant? ” noi trebuie să ne decidem singuri viitorul , chiar dacă Contrabandistul și Leancă au angajamente, bine plătite, pe care poporul nu le-a autorizat.

(va urma)

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole