Romania trebuie sa inceapa un dialog oficial pe tema Reunificarii, pentru a reda speranta europeana la Chisinau

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Din prea multa dorinta de a face bine, din prea mult interes fata de romanii de dincolo de Prut, Romania a facut o serie de greseli, considerand pana la un anumit moment ca orice compromis este bun cat timp Republica Moldova se va apropia de Uniunea Europeana.

Acum visul european s-a spulberat, lucru normal din moment ce era vorba doar de un vis.

Cetatenii Republicii Moldova au avut o speranta, iar de aceasta si-au batut joc toti politicienii din al doilea stat romanesc.

Romania are o agenda cu privire la Republica Moldova si nu este ascuns ca aceasta se refera la o viitoare reUnificare pasnica si in limitele tratatelor internationale. Insa aceasta agenda nu mai merge sa fie tinuta ascunsa prin dulapuri sau discutata la sprituri intre presedintii de state(a se vedea Basescu si Voronin).

Este corect fata de partenerii internationali si fata de cetatenii Republicii Moldova si ai Romaniei, ca la nivel de inalta reprezentare sa se exprime public acest deziderat si sa se faca demersuri in vederea deschiderii unui dialog constructiv si public intre cele doua maluri ale Prutului in vederea pregatirii acestui demers. Ar fi un gest normal si care ar reda o noua speranta cetatenilor Republicii Moldova, una de care sa se poate lega si sperantele lor privind un trai mai bun in spatiul european, departe sau protejati de influenta Federatiei Ruse.

Fara aceasta speranta, votul viitor va fi unul impotriva actualei clase politice majoritare, lucru ce va face ca partidele pro-ruse sa vina la putere. Marea majoritate constientizeaza acest lucru, dar nici in santaj nu pot trai, cu atat mai mult cu cat cei care se pretind a fi europeni nu manifesta deloc aderenta la valorile europene. Ori Romania poate oferi o alternativa reala si democratica, ce se poate dovedi a fi singura solutie europeana la criza de la Chisinau.

In acest moment avem un procent de peste 30% cetateni ai Republicii Moldova favorabili reUnirii, procent care oricum depaseste orice ar putea strage in acest moment orice partid politic din al doilea stat romanesc. Acest procent nu se va mai regasi niciodata si intr-o optiune politica deoarece experienta tradarilor la Chisinau este amara.

O declaratie oficiala si un vot in Parlamentul Romaniei ar duce acest deziderat la un nou nivel. Cu o oferta pusa pe masa, cetatenilor le va fi mult mai usor sa aleaga si sunt ferm convins ca multi isi vor schimba optiunea atunci cand vor avea garantia ca din Romania nu vin doar vorbe. Oamenii au incredere in lucruri concrete, iar agendele ascunse nu fac cinste epocii in care traim. Nu putem spune ca fiecare politician sau oficial roman se declara in particular Unionist, dar ca institutional urmareste o alta politica.

Ba mai mult, un sondaj recent care mi-a intrat in mana(folosit in circuit inchis dar sa fie deschis publicului) arata un lucru surprinzator: desi favorabili reUnirii sunt putin peste 30%, cei care au declarat ca ar vota DA la un referendum depaseste si in acest moment 50%, iar cei care ar spune Nu sunt undeva la 30%. De ce? Pentru ca inclusiv cei care nu sunt favorabili reUnirii ar vota pentru aceasta ca si ultima speranta pentru un trai mai bun, dar mai ales ca  o pedeapsa aplicata politicienilor moldoveni.

Nimic surprinzator din cele de mai sus, cand chiar urechile mele au auzit oameni in strada, moldovenisti convinsi, ca decat in saracia asta, cu hotii acestia, mai bine cu Romania. Lasand partea spirituala la o parte, sa dovedim mai mult pragmatism si sa lasam pe fiecare sa isi gaseasca motivele si argumentele reUnirii.

Frumusetea acestui demers este acela ca suntem obligati sa acceptam ca altii sa se schimbe, caci doar asa Unionismul va invinge. Cel care se schimba trebuie laudat pentru ce a devenit si nu pentru ceea ce a crezut inainte, deoarece multi din noi ne-am aflat in aceeasi situatie la un moment dat.

 

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole