România, pe post de „sperietoare regională” profitabilă

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

1. „Traian Băsescu va conduce spre Europa nu doar Moldova, dar și Transnistria şi Ucraina” (citat închis)

Acesta e titlul unui material publicat pe site-ul tiraspolean dniester.ru, autorul căruia se declară convins că anume după „pensionarea sa politică” preconizată la finele anului viitor actualul președinte de la Cotroceni are mai mult șanse „să extindă influența românească” în regiune.

Speculațiile au la bază declarațiile lui Traian Băsescu că intenţionează să solicite cetăţenia Republicii Moldova, fapt care „va fi folosit de România în scopuri politice, mai exact în sporirea autorității partidelor și grupurilor politice care și-au proclamat obiectivul integrării europene”. La dedesubturile acestui subiect politizat m-am referit chiar în ultimul material, fapt pentru care nu voi insista cu alte abordări.

 2.    Sabia cu două tăișuri

În acelaşi timp, strategia liderului român de a lua cetăţenia Republicii Moldova „va conduce la nivelarea discuțiilor privind eliminarea completă a statalităţii moldoveneşti în cursul integrării europene”, crede semnatarul transnistrean. Mai mult, stratagema lui Băsescu este discutată la Tiraspol de cea mai alertă manieră, prognozându-se astfel intensificarea „prezenţei românești” în regiune şi „fiecare vizită a sa peste Prut este tratată ca expansiune a României”. Or, conform unei scheme similare de „vizite prietenoase” Traian Băsescu ar putea depune dosarul inclusiv pentru cetăţenia transnistreană, ulterior contribuind și la promovarea  acesteia în spaţiul european.

Dincolo de variațiile umoristice pe alocuri, autorii materialului recunosc faptul că acesta este popular printre transnistrenii care doresc obţinerea cetăţeniei române (drept inalienabil pentru persoanele ale căror rude apropiate au locuit pe acest teritoriu în perioada de până în 1940).

 3.  Mass-media concertată

La finele articolului cu pricina este exprimată siguranţa că „Traian Băsescu va trezi îngrijorare și în Ucraina vecină”, fără a specifica că noul favorit băsescian (Eugen Tomac) este nativ al uneia dintre regiunile istorice ale României aflate actualmente sub jurisdicție ucraineană. Probabil detaliile lipsă se vor aduna ulterior într-un material adițional la temă.

Deocamdată mi se pare cu adevărat interesant următoarea „coincidență”: la numai o zi apare la tribuna populară Eduard Leonov, deputat din partea partidului naționalist ucrainean „Svoboda / Libertatea”. Mesajul său e cât se poate de clar: în cazul în care România va încerca să-și revendice Republica Moldova, Ucraina trebuie să-și declare oficial disponibilitatea pentru a include Transnistria în componența sa!

Se pare că discuția despre „teritoriile etnice ucrainene”, înstrăinate ca urmare a evenimentelor geopolitice din secolul al XX-lea, este relansată la momentul politic „oportun”. Astfel, chiar în ajunul Summit-ului de la Vilnius − unde Chișinăul și Kievul vor proba rolurile de sfinți mucenici ai verdictelor filoeuropene − naționaliștii riverani la Marea Neagră joacă sarabanda comună a înecaților înainte de vreme…

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Igor Ursenco

Igor Ursenco

Scriitor, observator social. Fără a urmări o periodiocitate metronomică, voi posta în acest spațiu articole ce țin de principalele teme (și nedumeriri) care mă interesează ca cetățean (deconstrucție politică & concordie socială). Au trecut tim...

Ultimele articole