RM – următoarea ţeapă pentru UE

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Conform DEX-ului, a parafa – a pune o semnătură (prescurtată) pe proiectul unui tratat internațional prin împuterniciții statelor care l-au negociat ca dovadă a acordului părților asupra proiectului respectiv.

Aşadar, nimic deosebit. În schimb, mare tam-tam din partea guvernanţilor. Ca să vezi, după Summit-ul de la Vilnius, va începe o nouă epocă în Republica Moldova. Vom trăi ca în sânul lui D-zeu, iar pe străzile ţării vor mişuna câinii cu colacii în coadă.

Nu domnilor, nimic din acestea. Dimpotrivă, această încredere venită din partea UE, le va da aripi celor de la guvernare în a-şi continua “reformele” de stoarcere a statului şi, implicit, a cetăţeanului.

Dar marea problemă vizată de mine nu este evoluţia lucrurilor postparafare, ci preasociere*. Deci, tind să cred că RM va avea un parcurs asemenea Ucrainei. Mai ales că marea dependenţă economică faţă de Rusia îşi va spune cuvântul în ajunul asocierii cu UE. În plus, cu o guvernare care nu se dă ruptă din “raiul” postsovietic (cazul Aeroportului confirmă), scenariul ucrainean pare unul de neglijat pentru ţărişoara noastră.

Astfel, acţiunile postparafare vor confirma că Republica Moldova va fi o nouă ţeapă (după Ucraina) pentru Uniunea Europeană.

P.S. Probabil doar Unirea cu România va salva RM din ghearele Rusiei…

*Mă refer la “imediata” evoluţie a lucrurilor.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Nicolae Gârbu

Nicolae Gârbu

Născut la ţară, prin părţile Călăraşi-ului. Părinţii intelectuali mi-au insuflat dragostea de carte încă din copilărie. Gimnaziul l-am spulberat, mai degrabă cu mii de legende şi poveşti, decât cu matematică şi fizică. În perioada 1998-2001, am făcut...

Ultimele articole