Riscă PCRM să-și piardă electoratul?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

O schimbare posibilă a președintelui PCRM ar reprezenta un adevărat test pentru comuniști. În sfârșit vom afla și noi care a fost secretul popularității celui mai mare partid de stânga din Republica Moldova – liderul său, programul politic sau brandul „comunist”.

Dacă secretul a constat în alura de tătucă a lui Voronin, atunci PCRM așteaptă vremuri foarte grele, pentru că figura lui Iurie Munteanu este atât de ștearsă și lipsită de carismă, încât electoratul tradițional comunist ar putea cu ușurință migra spre alte formațiuni, fie ele chiar și de dreapta. În politică e ca în fizica vaselor comunicante – scăderea nivelului într-un vas înseamnă creșterea în altul.

Unul din pretendenții la capitalul politic al PCRM ar putea fi Partidul Socialiștilor. Chiar dacă Igor Dodon nu a reușit să se prezinte drept un lider politic destul de puternic – eșecul negocierii alegerii președintelui cu AIE și incapacitatea de a se prezenta drept „negociator” între taberele beligerante, în comparație cu Iurie Munteanu, Dodon are un capital de imagine net superior. În cazul în care situația din PCRM va continua să degradeze, Partidul Socialiștilor ar putea servi drept magnet pentru cei “dezamăgiți” de noua conducere a formațiunii.

Un alt partid de stânga ar fi Partidul Social Democrat, care se zbate de 22 de ani pentru o nișă în electoratul „stângistă”, dar fără succes. Formațiunea e percepută în continuare drept o organizație de buzunar a omului de afaceri Victor Șelin, care nici nu are capacitatea de a exprima niște poziții politice clare.

Paradoxal, dar un alt pretendent la „bogăția electorală” a PCRM ar putea pretinde și un partid care în trecut era cunoscut pentru poziția sa anticomunistă intransigentă. Este vorba despre PPCD, și liderul său neformal Iurie Roșca, care au luat-o pe dinaintea comuniștilor în declanșarea protestelor împotriva inițiativei AIE de a organiza un referendum, lăsând PCRM “cu ochii în soare”. Nedorința PCRM de a se alătura așa-numitului Comitet pentru Apărarea Constituției și a Democrației (CACD) nu este legată doar de exclusivismul obișnuit al comuniștilor, dar și de teama de a împărți cu cineva propriul capital electoral. Comuniștii sunt îngrijorați de simpatia cu care au întâmpinat alegătorii PCRM protestele CACD, din care motiv au adoptat o poziție mai “atentă”.

De altfel, comportamentul Partidul Comuniștilor a suferit schimbări radicale în ultimul timp. Este tot mai evidentă trecerea acestuia în sfera organizațiilor marginale, prin utilizarea metodelor de protest caracteristice unor grupuri de extrema stângă (anarhiști în Europa, național-bolșevici – în Rusia). Astfel de acțiuni nu fac decât să diminueze autoritatea PCRM în ochii electoratului tradițional.

PS: Indiferent câtă lume va veni la protestul din 4 februarie organizat de Partidul Comuniștilor, stângăcia și lipsa unui lider care ar fi capabil să anime și să organizeze masele are un efect invers  decât cel așteptat asupra alegătorilor PCRM.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole