REZUMATUL VIZITEI LA INSTITUŢIILE EUROPENE

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cum am şi promis anterior, vin cu un rezumat al vizitei mele la Bruxelles şi Strasbourg.

La Bruxelles, am avut o întrevedere cu Stefan Fule, Comisarul UE pentru extindere şi politica de vecinătate. Discuţia s-a axat pe subiecte ce ţin de evoluţiile politice şi economice din ţara noastră, avînd posibilitatea unui amplu schimb de păreri şi opinii relevante.

Am confirmat poziţia socialiştilor privind ieşirea legală, subliniez legală, din criza politică în care ne aflăm – alegerea preşedintelui în Legislatura actuală sau alegeri anticipate, care ar surveni din eşecul scrutinului prezidenţial.

Stefan Fule a salutat eforturile grupului socialiştilor din Parlamentul RM, pledînd pentru continuarea dialogului dintre toate forţele politice în vederea depăşirii crizei politice şi revenirii la normalitate.

În finalul discuţiei, am convenit să purtăm un dialog continuu în vederea consolidării cooperării pe viitor.

Stefan Fule, Comisar UE pentru extindere şi politica de vecinătate

În continuarea vizitei, am avut un şir de întrevederi cu parlamentari europeni. Aşadar, atmosfera constructivă şi prietenoasă în care a decurs conversaţia cu Libor Roucek, Vicepreşedintele Parlamentului European, liderul Alianţei progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din PE, ne-a permis abordarea pe deplin a unui spectru larg de teme de interes comun.

Am informat colegii europeni despre evenimentele politice din ţara noastră, relatînd detalii ale poziţiei Partidului Socialiştilor în acest context.

Libor Roucek, Liderul socialiştilor şi democraţilor din PE, m-a asigurat de toată susţinerea sa, salutînd cursul politic pe care îl promovează socialiştii moldoveni. La fel ne-am înţeles la o cooperare multidimensionale de perspectivă.

Vreau să notez un fapt că, la întrevedere, Vicepreşedintele Parlamentului European a fost însoţit de către europarlamentarul socialist-democrat Ioan Mircea Paşcu din România, precum şi funcţionari ai Comitetelor parlamentare, inclusiv Keith Azzapardo din Malta, Sergiu Vintila din România, precum şi Rob van de Water Olanda (consilier special al Preşedintelui Preşedintelui European, Martin Schulz).

Libor Roucek, Vicepreşedintele PE

La fel am avut o discuţie interesantă cu Sir Graham Watson, Membru al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) din Parlamentul European (PE), raportor pentru Republica Moldova.

Am insistat asupra unei astfel de întrevederi pentru a informa din prima sursa despre situaţia politică din Republica Moldova, indicînd asupra problemelor care menţin criza politică. Totodată am profitat de ocazie şi am expus poziţia socialiştilor vizavi de posibilităţile de deblocare a situaţiei create.

Parlamentarul European, Sir Graham Watson, care de altfel a manifestat un interes viu faţă de evoluţiile politice din ţara noastră şi a accentaut importanţa unei abordări legale a depăşirii crizei politice actuale.

Sir Graham Watson, Membru al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor din PE, Raportor pentru Republica Moldova.

La Strasbourg, am avut o întrevedere cu Thorbjorn Jagland, Secretarul general al Consiliului Europei. Şi în acest caz, tematica discuţiei a fost situaţia politică de la Chişinău, precum şi opţiunile de depăşire a crizei politice.

L-am informat pe secretarul genral al Consiliului Europei despre ultimele evoluţii în acest sens, relatîndu-i şi despre rolul socialiştilor în procesele politice de ultima oră.  Astfel, i-am reiterat poziţia că alegerea preşedintelui ţării în cadrul actualului Legislativ sau alegeri anticipate, ce ar surveni ca urmare a eşecului scrutinului prezidenţial, sunt acţiunile ce se încadrează într-un cîmp legal de activiate al liderilor politici de la Chişinău.

Vreau să amintesc că acum 3 saptămîni, am avut o convorbire telefonică cu Thorbjorn Jagland, în care mi s-a solicitat poziţia PSRM vizavi de intenţia AIE de a organiza un referendum constituţional, rămînînd consecvent, am evocat-o şi la Strasbourg, pronunţîndu-mă împotriva acestui fapt.

Thorbjorn Jagland a devenit Secretar general al Consiliului Europei în 2009, anterior deţinind funcţiile de Prim-ministru şi Preşedinte al Parlamentului norvegian, precum şi cea de Vicepreşedinte al Socialistei Internaţionale.

Comentarii

Igor Dodon

Igor Dodon

-Deputat, preşedintele Partidului Socialiştilor- Date personale: Data naşterii: 18 februarie 1975 Lucrări Ştiinţifice: Articole ştiinţifice în revistele ştiinţifice. Programe pentru disciplinele de specialitate în cadrul ULIM şi IMI....

Ultimele articole