Rezultatele alegerilor locale: PDM în continuare creștere, PCRM aproape la pămînt, PSRM în scădere!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

moldova

[Sursa foto: Agora.md]

După zeci de sondaje prezentate pînă acum de tot felul de indivizi care numai sociologi nu sunt, rezultatele alegerilor locale au arătat în sfîrșit care sunt defapt tendințele alegătorilor moldoveni. Eu cred că rezultatele sunt foarte bune pentru PDM, dar și restul forțelor pro-europene și dezastruoase în același timp pentru socialiștii lui Dodon.

Astfel, Partidul Democrat a acumulat majoritatea din voturi în 11 raioane ale țării, fiind în creștere la nivel de republică atît comparativ cu alegerile din 2011 cît și cele din 2014. Și în municipiul Chișinău PDM a înregistrat o ușoară creștere, totuși prea puțin pentru a le asigura democraților o fracțiune în CMC, dar suficient de mult pentru asigurarea majorității pro-europene. Și asta în ciuda faptului că deja de peste 5 ani împotriva acestui partid lucrează un întreg Holding media. Deci Țopii ar trebui să se resemneze, teatrul lor televizat nu mai este luat în serios de moldoveni.

PLDM are majoritatea în 13 raioane, dar un rezultat foarte slab în Chișinău, acumulînd doar 3,6% din voturi, față de 13,99% acumulate în 2011. În orice caz, PLDM și PDM au ieșit în fața celorlalte partide în cel puțin 24 de raioane, din totalul celor 32.

zinaPSRM-ul lui Dodon s-a dezumflat și se află în cădere liberă, acumulînd majoritatea din voturi în doar 4 raioane ale Moldovei, chiar dacă socialiștii s-au bucurat de toată susținerea mediatică a presei rusești. Asta înseamnă că moldovenii totuși au deschis ochii, moldovenii și-au dat seama că Moldova nu poate fi condusă de un partid extremist, care conclucrează cu liderii separatiștilor din estul Ucrainei. Ce ține de Chișinău, chiar dacă socialiștii au un rezultat mai bun, oricum în CMC vor fi în opoziție, iar Zinaida Greceanîi este clar că o să piardă bătălia cu Dorin Chirtoacă în turul II, pentru că nimeni din Chișinău nu-și dorește un maidan în centrul orașului. Înregistrînd acest scor foarte slab, probabil că Dodon va cădea în dizgrația finanțatorilor de la Kremlin, asta ar însemna că soarta acestui partid e pusă sub semnul întrebării.

Partidul lui Renato Usatîi este primul în doar două raioane plus municipiul Bălți. Ca și în cazul socialiștilor, Partidul Nostru a obținut un rezultat foarte modest, dacă e să compăram cu rezultatele sondajelor prezentate anterior. Deci așa-numitul „fenomen Usatîi”, este doar un mit.

Partidul Liberal a dominat alegerile doar în suburbiile Chișinăului, iar Dorin Chirtoacă va lupta în turul II cu Zinaida Greceanîi pentru funcția de Primar General.

Platforma „Iurie Leancă” a acumulat majoritatea din voturi în raionul Cimișlia. În Chișinău, PPEM a obținut 11,5% din voturi, ceea ce i-au asigurat 6 mandate în CMC. Un rezultat bun pentru un partid nou, ceea ce mă face să cred că la vitoarele alegeri parlamentare, PPEM va accede în Parlament cu un scor la fel de bun.

PCRM a înregistrat probabil cel mai slab rezultat înregistrat vreodată, acumulînd majoritatea doar în raionul Dubăsari.

Evident că surpriza pentru toți este Ilan Shor, care a devenit Primar al Orheiului din primul tur.

Cam așa, tendințele alegătorilor sunt clare, PDM este în continuare creștere, PCRM este aproape la pămînt, iar PSRM scade. Retorica agresivă, chiar războinică a lui Dodon nu a fost apreciată de alegători, aceștia alegînd partidele care au venit cu mesaje constructive. Creșterea Partidului Democrat înseamnă și că în sfîrșit stînga pro-europeană se consolidează și că prinde teren în fața stîngii extremiste conduse de Igor Dodon.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole