#Rezoluția. Maia și Andrei au primit ce au cerut!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cuvântul rezoluție în general a devenit foarte trendy în Moldova datorită platformei lui Năstase și a pas-ului Maiei. Și dacă în 2015 aceste rezoluții aveau o oarecare valoare (populară) întrucât platforma încă nu era partid și avea susținerea cetățenilor, apoi după constituirea platformei ca partid, concomitent cu scăderea dramatică, pentru Năstase, a numărului cetățenilor prezenți la protest, și rezoluțiile adoptate nu mai au aceeași greutate. Totuși, platforma (ne)populară a păstrat o oarecare consecvență, dar numai în linii generale. Însă la capitolul cerințelor mai răsunătoare (alegerea presedintelui, a deputatilor, sistem electoral, mass media) apar și inconsecvențele. Fapt care a și determinat scăderea încrederii cetățenilor.

Haideți să le luăm pe rând.
* În primăvara anului 2015, în rezoluția platformei DA era inclus punctul: neafiliere politică. Dar deja în toamnă, în  rezoluția din 13.09.2015, Năstase deja cerea înregistrarea de urgență partidului, folosind ca bază platforma civică.  S-a folosit deci de cetățeni. Or, nu poți striga că toate partidele sunt aiurea, ca șă-ți faci și tu unul. Foarte mulți s-au simțit trădați atunci și au lăsat protestele.

* Rezoluția din 24 aprilie 2016, p.5: 400 de mii de semnături neadmise de CEC din motiv că nu au fost respectate prevederile legale de colectare a semnăturilor. În urma referendumului urma să se decidă inclusiv: alegerea directă a președintelui, ridicarea imunității deputaților.  Guvernarea a îndeplinit aceste deziderate, necătând că toate sondajele arătau clar că o să câștige Dodon. Iar legea ridicării imunității a fost chiar și votată în primă lectură în parlament, după care Năstase nu mai îndrăznește să pomenească despre aceasta. La rugămintea celor din pldm probabil, dar asta-i deja părerea mea.

* Mai departe. Chiar în PMAN, Valeriu Pașa striga în gura mare de pe scenă că vor ca deputații să fie aleși direct (uninominal) și ”sutele de mii” îi aplaudau în susținere. Probabil ați văzut toți acel video. Dacă nu, poftim:
https://www.youtube.com/watch?v=cCmtEw4NroM
Cu toate acestea, Năstase și Maia s-au opus vehement, și protestul de ieri de asemenea a fost contra schimbării sistemului electoral. Dar maxim ce au obținut, în parte parte datorită lui Dodon, un sistem mixt în loc de uninominalul pe care-l cereau.

* Rezoluția adoptată la congresul PAS 10 septembrie 2017. Unde Maia i-a insultat pe unioniști.
Maia declară că Partidul Democrat se face vinovat de toate relele din țară din motiv că a fost membru constituent a tuturor guvernelor din 2009 încoace. Ok Maia. Și tu unde erai?  Am să vă aduc la cunoștință că partidul democrat în AIE-uri nu a controlat, așa să spunem, ministerele aducătoare de bani. Le-a preluat în 2016, ca rezultat și vama, și fiscul aduc venituri mai mari +miliarde de lei anual. Și aici ar fi cazul ca Maia, care a fost și ea parte consituentă a guvernărilor din 2009 încoace, să ne povestească ce făcea PLDM-ul cu acea diferență, și de ce astăzi este în alianță cu PLDM-ul, care a dominat toate guvernările din 2009 încoace? Nu-i așa?

* Rezoluția platformei din 5 aprilie 2015 și rezoluția PPDA+PAS din 17 septembrie 2017. Transparentizarea mass media.
Amuzant. Spre marea diferență de alții,  Vlad Plahotniuc a declarat public canalele pe care le deține. Pe când, stăpânii ProTV-ului se pierd în offshor-uri, unimedia (portal) a fost cumpărată de Filat (cc Eugen Luchianiuc a scris un articol, găsiți cu ușurință), iar Jurnal Trust Media aparține chiar lui Țopa, adică nașului condamnat al lui Năstase, pentru atac raider la AIR Moldova și BEM.  Dar, ce naiba, ei pretind a fi presa liberă, care primeau înregistrării audio/video dintre sânii Anei Ursache prin care puneau apoi presiune pe judecători și procurori.  Nu credeți?
Poftim:                https://www.youtube.com/watch?v=PyUHOHHqkrQ
Aceasta este presa cu demnitate și adevăr)))
Mai mult, (ne)popularii Nastase si Maia cer televiziunii publice nationale ”Teleradio Moldova” să-i invite cel puțin o dată pe săptămână la emisiuni, invocând că sunt total ignorați. Serios? Poftim! 

 

Iar sabotarea investigației, în aceeași rezoluție, prin cererea de a publica raportul Kroll, este chiar de râsul curcilor. Orice om adecvat sau inițiat cât de cât în materie, își dă seama că publicarea raportului înainte de a fi recuperați banii și arestați cei implicați – prezintă o posibilitate celor implicați să șteargă putina și să mai treacă banii prin vreo 10 offshore-uri ca să nu le mai dea nimeni de urmă. Nu zic că ar avea Maia acest interes, Poate nu-și dă seama. Doar este un simplu economist sub ochii căreia se 3.14dea miliardul.

Eu am constatat demult că protestele, chiar dacă au fost, nu mai sunt demult ale cetățenilor. Unica luptă care se duce este pentru interesele strict politice, de clan, al lui Năstase cu implicarea Maiei, și pentru unsul ochilor europenilor care-l tutelau anterior pe Filat, cică există opoziție în Moldova. Iar rezoluțiile adoptate nu sunt decât niște fâsuri menite să ofere un iz de implicare pentru cei prezenți. Pe când de facto, ei nu decid nimic.
Și dacă sincer, eu nu prea înțeleg ce o mai ține alături de platformă.

Concluziile vă aparțin!
Pace 😉

 

Comentarii