Revoluția se amână. Platforma DA își stânge sculele din PMAN

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

La jumătate de an de la instalarea corturilor din Piața Marii Adunări Naționale, azi dimineață, nitam-nisam, un grup de muncitori a început să dezasambleze scena protestatarilor. Incredibil, dar platforma DA nu mai are nevoie de o tribună de pe care să strige “Jos guvernarea!”. Iar asta ar putea însemna că se strâng și corturile. Aș se întâmplă că protestatarii nu s-au speriat de prima zăpadă, ci de ultima. Revoluția s-a transformat în parodie, după care s-a amânat, sau poate s-a anulat.

Nu știu. Nu ne rămâne decât să presupunem. După o jumătate de an în care Victor Țopa, sponsorul manifestărilor a cheltuit milioane s-a gândit că nu mai are rost să arunce bani în vânt, că oricum ideea declanșării alegerilor parlamentare a eșuat. Platofrma DA nu mai poate aduna protestari. Prin corturi șuieră vântul.

O altă ipoteză ar fi că platforma DA și-a schimbat prioritățile, după ce Cutea Constituțională a decis că următorul președinte va fi ales de popor, iar Andrei Năstase s-a și scăpat cu vorba că se vrea președinte. Interesant este și modul în care a făcut-o. A spus că el e candidatul platformei DA, după care a venit cu un apel către forțele politice de dreapta să se consolideze pentru a veni cu o singură candidatură. Altfel spus, încearcă să-i pună în fața faptului împinit. Le va spune că nu e normal să cedeze în fața altui candidat și le va cere susțierea. Până se clarifică ei, ultimul sondaj, făcut public astăzi, îl plasează pe Năstase pe locul patru în topul preferințelor, după Dodon, Usatîi (nu poate candidada din cauza vârstei) și Maia Sandu.

În aceste condiții, mă întreb de ce plaftorma DA a refuzat să cedeze Piața unioniștilor pentru marșul de duminică. Mă întreb de ce se mai declară unioinști sun Vasile Năstase, Val Butnaru și Constantin Cheianu dacă partidul din care fac parte le-a dat o palmă celor care visează cu adevărat unirea.

Chirtoacă nici pe departe nu-i cel mai bun primar, dar e tolerant ca și majoritatea moldovenilor. Într-o capitală normală, un primar normal ar fi șters de pe fața pământului hidoșeniile de corturi, amplasate chiar în inima orașului. E nevoie de presiune pe guvernare, e nevoie de proteste, dar nu ștriu dacă această improvizație de “orășel allibertății” este eficientă în lupta pentru un viitor mai bun. Mai ales că de ceva timp corturile au rămas pustii. Nu le-au demontat, însă, pentru a menține senzația că spiritul protestatar mai trăiește.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole