Reunificarea României – cea mai bună soluție pentru a garanta securitatea Republicii Moldova

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Criza din Crimeea a arătat cât de instabilă și nesigură este situația în spațiul CSI. Practic, Rusia poate interveni în orice moment, în cel mai direct mod posibil, fără a se chinui măcar să-și inventeze un pretext pe potrivă. Astfel, scenariul Crimeean se poate repeta oricând, de exemplu, în Găgăuzia. Având deja trupe staționate în Transistria și în Crimeea, Rusia nu se va sfii să le utilizeze atunci când o va simți oportun.

Bineînțeles, Republica Moldova, de sine stătător, nu poate opune nicio rezistență. Capacitățile în cazul unui conflict armat sunt neglijabile; practic, forțele militare are Republicii Moldova, în comparație cu cele ale Rusiei, nu există. Dacă nici Ucraina nu se încumetă să dea o ripostă invadatorilor din Crimeea, temându-se că se va repeta scenariul Georgiei din 2008, atunci ce să mai vorbim de Republica Moldova?

Atunci când în fața ta stă o mare putere și îți prezintă amenințări, iar tu ești o figură mică și nesemnificativă pe arena geopolitică, nu există altă soluție decât a căuta protectorat. Republica Moldova are nevoie să se alieze cu o structură politică, economică și militară care să poată contrabalansa presiunea care vine dinspre Est. Ce alte blocuri au influență în regiune? În cazul nostru, acestea sunt UE (de ordin politic și economic) și NATO (militar).

Calea cea mai rapidă spre UE și NATO este prin reunirea cu România. Deoarece România este un stat membru al NATO din 2004 și al UE din 2007, reunificarea va aduce actualul teritoriu al Republicii Moldova automat în componența acestor două blocuri. Astfel, vom avea în spatele nostru un bloc ce cuprinde toată Europa Centrală și de Vest, dar și S.U.A. (prin intermediul NATO) și, prin urmare, ne vom spori considerabil puterea de negociere în problema transnistreană și în alte focare de instabilitate regională. Mai mult ca atât, va crește și capacitatea de acțiune, deoarece NATO și UE vor putea fi mult mai fermi pe poziții dacă Găgăuzia și Transnistria vor deveni teritoriu propriu, decât atunci când acestea aparțin doar unui stat vecin, de la frontiera UE/NATO.

Chestiunea respectivă e la fel de banală precum a fost expusă. Însă cei aflați acum la guvernare par să nu observe acest lucru. Ei reproșează că, dimpotrivă, dacă Republica Moldova va încerca să se reunească cu România, aceasta va servi drept pretext pentru Federația Rusa pentru a interveni în forță. Însă am văzut pe exemplul Crimeii că Rusia nu are nevoie de pretexte pentru a interveni; toate povești cu încălcările drepturilor rușilor erau într-atât de trase de ureche, încât puțin cine le mai crede. Rusia intervine când vrea și cum vrea, adică imediat ce vede că un teritoriu încearcă să scape de sub influența sa. Astfel, să nu creadă cei cu putere de decizie în Republica Moldova, că dacă nu vor duce o politică unionistă, sau dacă vor declara că nu urmăresc aderarea la NATO, atunci Rusia o să-i cruțe. Însăși tentativa de aderare la UE, chiar doar de asociere cu UE, e suficient să provoace Rusia. Ori pentru guvernarea noastră nu e suficient de evident cazul Ucrainei? Toată criza din Ucraina din ultimele câteva luni e doar o încercare a Rusiei de a preveni apropierea Ucrainei de UE. Din păcate, Rusia își construiește relațiile cu statele (post-)sovietice în așa fel, încât să o duci bine cu Rusia înseamnă să fii în mod constant umilit și tratat fără pic de demnitate. Ori nouă ne ajunge cât am răbdat 70 de ani.

Pentru a decide reunificarea, sunt posibile, în esență, două căi – o decizie la nivel de conducere, luată de organele reprezentative de putere (adică Parlamentele), care au fost mandatați să reprezinte poporul, sau o decizie directă a poporului suveran, prin referendum. Din păcate, conducerea noastră de astăzi a ales o tactică greșită, preferând să bage capul în nisip în loc să încerce să ne asigure stabilitate geopolitică. Cum obținem, atunci, o unire prin referendum? Aici poate contribui fiecare dintre noi, inclusiv tu. Vorbește cu prietenii tăi, cu rudele, semenii, și expune-le argumentele pe care le-ai citit în acest articol. Mulți nu au o poziție clară în problema unirii deoarece pur și simplu nu au stat să se gândească la acest subiect. Iar când clasa politică va vedea niște semnale clare din partea societății civile că aceste lucruri se doresc, nu vor putea rămâne nici ei indiferenți.

Un prim pas îl poți face foarte curând, la recesământul general al populației R. Moldova, care va avea loc în aprilie (sau mai) 2014. Declară-te la recensământ că ești de etnie român și vorbești limba română. De asemenea, poți participa în cadrul unei campanii ample de informare la acest subiect, pentru a le transmite și celorlalți acesti mesaj. Vezi mai multe detalii sau înscrie-te ca voluntar pe acest link.

Comentarii

Iulian Gramațki

Iulian Gramațki

Doctorand în economie la Goethe Universität Frankfurt; licențiat în Administrare de Business și Științe Politice la Saint Louis University Madrid; membru al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale și al Platformei Civice „Acțiunea 2012”. Cunoști...

Ultimele articole