RETROSPECTIVA 2017: Anul în care Moldova a trecut prin schimbări majore pe scena politică!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
anul politic 2017, plahotniuc, filip, dodon, maia sandu

Luna 1. IANUARIE

Anul politic a început cu scandalul de la Jurnal TV. Televiziunea a fost obligată în luna ianuarie să părăsească sediul SKY Tower din centrul capitalei din cauza neachitării chiriei pentru ultimele luni ale lui 2016, astfel Victor Țopa, nașul lui Andrei Năstase din Germania, a fost nevoit să-și mute televiziunea la un nou sediu, undeva pe la Ciocana. Tot în ianuarie, noul președinte ales de popor, Igor Dodon a zburat pentru prima dată la Moscova pentru a se întâlni cu președintele rus, VVPutin.

Luna 2. FEBRUARIE

După ce s-a întors de la Moscova, Dodon a luat avionul spre Bruxelles. Șeful statului a vizitat capitala UE, unde s-a întâlnit cu mai mulți lideri europeni. Din păcate, nu prea îmi amintesc cu ce rezultate s-a întors acasă domnul președinte.

Luna 3. MARTIE

Putem spune că în prima lună a primăverii a început propriu-zis anul politic. Partidul Democrat a inițiat reforma clasei politice, prin schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova. Liderul PDM Vlad Plahotniuc a propus cetățenilor renunțarea la sistemul electoral proporțional și trecerea la sistemul uninominal! Astfel ca deputații să nu mai fie aleși în Parlament pe liste de partid, ci să fie aleși toți 101 direct de cetățeni, prin vot uninominal.

Luna 4. APRILIE

Toate partidele s-au speriat de reforma lui Plahotniuc. În timp ce Maia Sandu, Năstase și PLDM au cerut păstrarea sistemului proporțional, Dodon a venit cu propunerea de implementare a sistemului electoral mixt, sistem propus și de Filat cu câțiva ani înainte.

PS – pe 20 aprilie a nins puternic! Guvernul Filip a fost nevoit să introducă stare de urgență pentru lichidarea consecințelor intemperiei.

Luna 5. MAI

Reforma sistemului electoral pe ultima sută de metri. A fost nevoie de găsit un compromis politic, și ca să existe consens s-a votat sistemul mixt, astfel, la următoarele alegeri parlamentare din RM, 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 51 prin vot uninominal. A urmat 9 mai, Dodon a sărbătorit cu fast Ziua Victoriei, iar Plahotniuc a organizat un concert fantastic de Ziua Europei, când, după 14 ani, membrii trupei O-Zone s-au reunit pe scena din PMAN. În următoarele zile,  câteva partide de opoziție (PAS, PPDA și PLDM) și câteva ONG-uri au organizat un prim protest împotriva sistemului mixt. BREAKING NEWS: Primarul Capitalei Dorin Chirtoacă este arestat de CNA în dosarul parcărilor cu plată!

Luna 6. IUNIE

Aceleași forțe politice au continuat proteste anti-mixt în luna iunie. Năstase și Maia Sanda au scos oamenii în stradă dar fără prea mult succes. În luna iunie, Plahotniuc pleacă la Bruxelles și tot în capitala UE merge și premierul Filip, discuţiile oficialilor axându-se pe situaţia politică internă, agenda Republica Moldova – UE, asistenţa financiară, situaţia regională, dar şi alte teme de actualitate.

Luna 7. IULIE

Liderul coaliției de Guvernare de la Chișinău pleacă în SUA. Vlad Plahotniuc ia parte la lucrările Consiliului Internaționalei Socialiste de la New York. Astfel se face o consolidare mai puternică a relației Moldovei cu Occidentul, în detrimentul relațiilor noastre cu Federația Rusă. Tot în iulie, partidele extra-parlamentare au mai organizat un miniprotest… Reforma Guvernului – din 16 ministere rămân doar 9!

Luna 8. AUGUST

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin a fost declarată persona non grata în Republica Moldova! Parlamentul pleacă în vacanță. Mare, soare, odihnă…

republica moldova, parlament guvern politica

Luna 9. SEPTEMBRIE

Deputații se întorc din vacanță. Începe în forță a doua parte a anului politic! Tot în septembrie premierul Filip și președintele Dodon intră într-un nou conflict legat de participarea militarilor moldoveni la exerciții militare în Ucraina sub egida NATO. Dodon le-a interzis participarea, după care Filip le-a permis dat fiind că era vorba de operațiuni de menținere a păcii. Tot în septembrie Eugen Sturza este propus de Plahotniuc din partea PPEM în funcția de ministru al Apărării, propunere respinsă cu vehemență de șeful statului, dar fără sorț de izbândă.

Luna 10. OCTOMBRIE

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a anunțat că este disponibil să participe la următoarele alegeri parlamentare, care urmează să se desfășoare în 2018, împreună cu Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), pe o listă comună. Totodată 4 angajați ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și 3 oameni de afaceri au compărut în faţa magistraților sub acuzația de depășire a atribuțiilor de serviciu, fals în acte publice și corupere pasivă, fapte ce au cauzat daune în proporții deosebit de mari bugetului de stat.

Luna 11. NOIEMBRIE

Luna referendumului de demiterea primarului Chișinăului, inițiat de consilierii municipali PSRM în frunte cu Ion Ceban. Exercițiul electoral a costat bugetul de stat 9 miliarde de lei și s-a finalizat cu un eșec pentru socialiști. Referendumul a eșuat din cauza neparticiparii oamenilor la vot, astfel Dorin Chirtoacă nu a fost demis, dar a rămas în arest la domiciliu – Silvia Radu devine primar interimar… Veste bună pentru popor, veste rea pentru opoziție! Guvernul Filip primește cele 100 de milioane de euro din partea UE, iar la sfârșit de decembrie s-a desfășurat Summitul Parteneriatului Estic.

Luna 12.DECEMBRIE

După o vizită fulger la Strasburg unde s-a întâlnit cu secretarul general al Consiliului Europei, Vlad Plahotniuc zboară în SUA, pentru a avea mai multe întâlniri cu diverși congresmani americani. Agenda liderului PDM se axează pe diminuarea influenței rusești în RM. Urmeză apoi remanierile guvernamentale care au șocat toată lumea, 7 din cei 13 membri ai Guvernului Filip sunt schimbați!

Anul politic s-a încheiat foarte murdar! Criza gunoiului la Bălți – orașul s-a umplut cu mizerie din cauza că firma care evacua deșeurile și-a încetat brusc activitatea. Primăria Bălți negăsind nici o soluție a fost nevoie de intervenția Guvernului Filip ca orașul să fie curățat înainte de Anul Nou. Primarul Renato Usatîi, care se află la Moscova, a făcut un live pe facebook în care a declarat că e gată să organizeze un referendum local de demitere a sa.

AȘA A TRECUT ANUL 2017. În speranța că 2018 va fi un an mai bun, vă urez sănătate tuturor!

Comentarii