Republica Moldova – stat falimentar. Soluția?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pe parcursul a 24 de ani de independență, acest stat nu a reușit să depășească haosul trazniției. Corupția, delapidarea banilor publici, lipsa statului de drept, ineficiența justiției, dominația intereselor oligarhice ne bântuie la fel de puternic ca acum două decenii. Pe parcursul tuturor acestor ani au fost prezenți pe teritoriul Republicii Moldova trupe de ocupație ale unui stat străin, care încalcă suveranitatea și integritatea statului nostru și susțin o formațiune statală ilegală și nerecunoscută, condamnată în mai multe rânduri pentru nerespectarea drepturilor omului. Criza din Ucraina ne-a dat de înțeles că ne aflăm pe un butoi cu pulbere, care poate exploda în orice clipă, cu urmări devastatoare pentru Republica Moldova, dată fiind lipsa totală de securitate în care ne aflăm. Toate acestea ne conduc la concluzia că Republica Moldova este un proiect eșuat.

În același timp, nu uităm de faptul că la vest de Prut trăiesc oameni care sunt de același neam cu noi, vorbesc aceeași limbă și împărtășesc aceleași tradiții. Însă consângenii noștri de peste Prut au reușit să depășească haosul tranziției, să se modernizeze, să se democratizeze, să între în Uniunea Europeană și sub umbrela de securitate a NATO. În ziua de azi, pensiile și salariile din România sunt de câteva ori mai mari decât aici, reparația infrastructurii are loc într-un ritm accelerat și cu suport financiar puternic din partea Uniunii Europene, iar justiția a început în sfârșit să funcționeze.

Românii de la est de Prut sunt în drept să beneficieze de aceleași avantaje ca și cei de la vest de Prut, dar și cei de altă etnie sunt în drept să se bucure de aceleași drepturi ca și minoritățile etnice din România. Deși căderea Zidului Berlinului și ridicarea Cortinei de Fier a marcat încetarea Războiului Rece, astăzi mai există un vestigiu al acelui război, o altă cortină de fier. Și această cortină de fier se află pe Prut! Ea se datorează pactului criminal Molotov-Ribbentrop, condamnat și declarat nul de toate statele lumii. Însă, spre deosebire de cortina de fier din centrul Europei, cea de pe Prut nu a fost ridicată nici până astăzi, din cauza unor politicieni oportuniști, care mai degrabă ar profita de haosul tranziției decât s-ar gândi la bunăstarea poporului.

Noi vrem să cadă cortina de fier de pe Prut! Vrem să fim alături de consângenii noștri, în marea familie progresistă și democratică a Uniunii Europene, sub scutul trainic de protecție al Alianței Nord-Atlantice, să ne bucurăm de același nivel de trai ca ei, să avem acces la instituții de stat funcționale și la o justiție care își face datoria. Unirea cu Țara va crea condiții favorabile pentru prosperarea tututor cetățenilor indiferent de apartenența lor națională, religioasă sau politică! Pentru asta vă chemăm, pe toți duminica, pe 5 iulie, în fața Guvernului, la Marea Adunare Națională! Unirea face puterea!

Comentarii

Iulian Gramațki

Iulian Gramațki

Doctorand în economie la Goethe Universität Frankfurt; licențiat în Administrare de Business și Științe Politice la Saint Louis University Madrid; membru al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale și al Platformei Civice „Acțiunea 2012”. Cunoști...

Ultimele articole