Republica Moldova a intrat în criza RDG

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Am văzut, la Bucureşti, pe 24 ianuarie, la Institutul Cultural Român, nişte naivi din veacul 19. Fie politicieni, plini de ei, care ştiau, vorba vine, ceea ce, de fapt, nici nu contează în ecuaţia dintre Washington D.C. şi Berlin. Fie voci aparent publice, care veneau cu mesaje desuete. Societate civilă? Asociaţia anonimă pentru jurnaliştii deloc internaţionali, de limbă latină? Doar simple etichete ale unor europeni care… merită studii peste Ocean, înainte de a ieşi în spaţiul public.

Scriu aceste rânduri pentru politicienii care speră că au învins, pentru moment, la Chişinău, precum Egon Krenz, sucesorul lui Erich Honecker, la conducerea Republicii Moldova, mă scuzaţi, a Republicii Democrate Germane, înainte de reunificarea acesteia cu Patria Mamă.

Adevărul este că şi Berlinul şi Moscova au înţeles, în spatele uşilor închise, că o soluţie nu doar că există, dar va fi şi promovată, inteligent, persuasiv şi adecvat climatului pe care, dincolo de declaraţiile momentului, trebuie să îl materializeze, în interes reciproc, occidentalii şi răsăritenii unei Europe deloc supuse spiritului Asiatic.

Sigur, partidul lui Ponta, ca şi acela al lui Iurie Leancă, mai cred că pot vinde castraveţi grădinarilor…

Capăt de drum.

Nici cei care au semnat acordul bipartizan, demagogic şi deloc convingător, pentru scurta guvernare, care va mai veni, pentru o vreme, ca un anotimp, la Chişinău, nici susţinătorul lui din umbră, acest vopsit în roşu, această neinspirată dublură, în sens negativ, al lui Boris Elţîn, în Republica încă Moldova, alias Vladimir Voronin, nu admit public ceea ce este ştiut acolo unde trebuie.

Pe tabla de şah geopolitică, cea reală, nu aceea mimată, Unchiul Sam a oferit orgolioasei regine de la Berlin, ca o mişcare decisivă, tura Klaus Johannis.

24 ianuarie 1859…

…1 Decembrie 2018.

Uşor, democratic şi frumos.

Moldova  – in integrum – , Ardealul şi Ţara Românească.

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole