Replică usturătoare dată din România lui Vasile Ştreleţ

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Premierul Republicii Moldova a declarat că politicienii români au alte priorităţi decât Reunirea cu Republica Moldova şi că Românii nu sunt dispuşi să plătească aceste costuri.

Răspunsul nu a întârziat să apară şi demontează toate afirmaţiile premierului.

Prezenţi la Izvorul Mureşului în cadrul Universităţii de Vară pentru Românii de Pretutindeni, senatori şi deputaţi români au afirmat că reunirea reprezintă una din preocupările principale ale politicienilor români şi un obiectiv strategic ce se transpune în acţiuni instituţionale.

„România a avut trei obiective majore strategice naţionale după 1989. Două dintre acestea s-au îndeplinit: intrarea în Uniunea Europeană şi în spaţiul de securitate al NATO. Acum suntem în curs de implimentare a celui de al treilea obiectiv major: Reunirea României cu Republica Moldova. Este un act firesc iar noi parlamentarii avem obligaţia de a forma un cadru instituţional care să conducă la acest proces” a declarat senatorul Marcel Bujor, preşedinte al Comisiei pentru Românii de pretutindeni din Senatul României.

O afirmaţie similară a venit şi din partea deputatului român Aurelian Mihai:„Republica Moldova este una din temele principale de politică externă. România trebuie să nu abdice de la interesele poporului român şi să îşi fixeze ca ţintă concretă Unirea Basarabiei cu Romania. Principala problemă în calea acestui lucru este voinţa politică a decidenţilor de pe celălalt mal al  Prutului. Modelul german este de urmat şeste nevoie să se asculte de voinţa poporului.”

Un sondaj recent realizat de către Adevărul a reiterat că peste 67% dintre Români îşi doresc Unirea indiferent de costuri şi până în 2018.

La Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului sunt prezenţi, alături de politicieni şi oficiali ai statului român, reprezentanţii românilor din afara graniţelor precum şi tineri din Republica Moldova. La eveniment este aşteptat astăzi preşedintele Traian Băsescu, ce va discuta despre Reunirea celor două state româneşti ca şi proiect de ţară.

În cadrul Parlamentului României s-a format un grup informat denumit Prietenii Unirii şi care este format de parlamentari din toate formaţiunile politice.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole