REPETAT: BANII POPULAȚIEI SUNT ÎN PERICOL LA BANCA DE ECONOMII. Sistemul bancar al Moldovei – PUTRED.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pierderile Băncii de Economii în anul 2012 au constituit de 313,3 milioane de lei, iar datoriile fantastice, valoarea creditelor expirate (neperformante, irecuperabile) a atins peste 1,5 miliarde lei, ori este mai mare decât costul băncii (http://adevarul.ro/moldova/economie/pierderi-record-banca-economii-1_5108b0194b62ed5875b7bb3c/index.html).

Pe parcursul ultimului an și jumătate, în cadrul a mai multor dezbateri in direct, studii, interviuri și comentarii din mass-media, dar și în cadrul unor mese rotunde, conferințe și seminare am avertizat despre situația deplorabilă a sistemului bancar al Moldovei, inclusiv despre situația financiară de la Banca de Economii a Moldovei și a altor bănci. Am vorbit despre pericolul la care este expus sistemul bancar și despre mecanismele absolut periculoase cu care se administrează intrările de valută străină.

Am avertizat prin intermediul presei despre pregătirea acestei bănci pentru a fi degradată, hărțuită și jefuită financiar, desigur e posibil conștient și premeditat de către unele persoane cu influență politică și economică, ca mai apoi să fie prețuită de nimic și să se pună mâna pe ea practic gratuit.

Acum culegem roadele managementului extrem de periculos a Băncii Naționale față de funcționarea sistemului financiar-bancar din Republica Moldova.

Rezultatele activității Băncii de Economii ale ultimului an reflectă exact situația care a fost anticipată și prognozată de către mine.

Când am prevenit de  posibila situație, majoritatea așa numiților experți financiari moldoveni mau acuzat de neprofesionalism și părtinitor. Acum vedem cine de fapt sunt cei mai mari experți și cine sunt profesionali.

Începând cu anul 1996 Banca Națională a dus o politică neadecvată față de sistemul bancar a Moldovei, care se dezvolta dinamic și intensiv, reglementând numărul și activitățile unor bănci după gustul unor demnitari, dar posibil și a celui mai mare șef al BNM personal.

Totul s-a început cu Banca Comercială ”Basarabia” care se dezvolta cel mai dinamic și doar ambiția unei persoane a pus sfârșitul pe activitatea acestei bănci – pionier în procesul de așezare a pieței bazate pe relații și criterii de piață în Moldova. Pe urmă au urmat alte bănci, care nu conveneau Băncii Naționale, dar poate unor politicieni, care prin intermediul acesteia își realizau ambițiile de piață.

Apropo procesul de lichidare a Băncii ”Basarabia”, inițiat pe timpul Guvernatorului Talmaci, până în prezent încă nu este finalizat, cum de altfel și a celorlalte. Aici, tot cred, este un interes personal al unora.

Amintesc că până la începutul războiului al II-lea mondial, a mai existat în Moldova așa o bancă exact cu aceiași denumire „Basarabia„ și care a împărțit exact aceiași soartă.

Oare așa să fie sortit pe veci sistemului bancar moldovenesc?

Mă întreb, care va fi următoarea bancă comercială care va fi lichidată, ca să se facă loc doar numai pentru imperiul unuia?

Din sursele care le dețin, la rând acum stă ECB (EuroCreditBanc),

Există în Moldova politicieni, care nu au grija numai de afacerilor lor or nu? Desigur există, dar cu părere de rău vocea lor nu se aude sau se astupă, inclusiv și de mijloacele mass-media, în unele cazuri.

Pot oare apleca urechea, câte o dată persoanele de care ține dezvoltarea statului, la vocea unor experți și specialiști, inclusiv din economie, or unii din ei devin surzi din momentul, când sunt afectați de măria sa puterea.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii