Renato Usatîi și Platforma DA, o apă și un pământ?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Scriam ieri că din depășirea crizei politicie au de câștigat toți, mai puțin partidele pro-ruse și platforma DA. La fel spuneam că Dodon, Usatîi și gruparea Țopilor nu se poare resemna și mai speră la alegeri anticipate. Ceea ce ieri părea o presupunere, astăzi s-a conturat și mai mult. În presă au apărut imagini video, dar și o înregistrare audio în care oamenii lui Renato Usatîi și lideri ai platfomei DA pun la cale un plan de acțiuni.
Site-urile de știri au titrat imediat – Renato Usatîi si Platforma DA pregătesc o LOVITURĂ de STAT?

O fi adevărat?! Nu știu! Din scurta conversație am înțeles doar că Usatîi este gata să “dea ruble” pentru anumite acțiuni. Doar că ar fi cazul să ne amintim de analiza grupului analitic DaVinci (vezi aici), apărută acum două zile, în care spune că probabilitatea unei lovituri de stat în Republica Moldova este foarte mare. Experții afirmă că guvernarea de la Chișinău este vânată de Moscova, iar rușii, ca de obicei, vor acționa prin coloana a cincia. În cazul dat, se pare că este vorba de agentul FSB Renato Usatîi. Să ne amintim că, într-o interceptare postată pe internet, politicianul a recunoscut că este prizonierul Moscovei. La fel a spus că lucrează pentru Serviciul Federal de Securitate al Rusiei.

Așa, sau altfel și transnistrenii dau semnale de violență la Chișinău. Zilele trecute KGB-ul de la Tiraspol, unde sunt angajați zeci de ofițeri ruși, au avertizat cetățenii din stânga Nistrului să se abțină de la călătoriile la Chișinău, în legătură cu protestele tot mai frecvente.

Dar, revenind la Usatîi… acesta atrage ca un magnet electoratul pro-rus, iar platforma DA i se potrivește ca o mănușă. Și vă spun de ce. Usatîi poate mobiliza electoratul stângii, iar platforma DA cel de dreapta. Moscova are nevoie de toți ca să creeze impresia falsă că împotriva guvernării de la Chișinău s-au răsculat atât pro-rușii, cât și stataliștii și unioniștii.

Și dacă în cazul lui Usatîi e clar că nu face decât să-și îndeplinească misiunea, atunci, ne întrebăm ce ar avea de câștigat platforma DA. Primarul de la Bălți i-a racolat pentru simplu motiv – planurile lor coincid. Au un scop comun – distrugerea democraților, în jurul cărora s-a formata acum nucleul puterii. Și dacă pe lângă Țopi, îți mai vin și bani, prin intermediul lui Usatîi, și de la Moscova, atunci e minunat. Meseria de protestar chiar e profitabilă.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole