Renato Usatîi a fost reabilitat politic definitiv

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

usatii renato

Încă la începutul lunii martie am scris despre reabilitarea lui Renato Usatîi în politica moldovenească. Am atenționat atunci că, ridicarea suspiciunilor, închiderea dosarelor, înregistrarea Partidului și eliberarea activiștilor de partid, trădează o implicare a celor aflați la guvernare, care au decis să-l readucă în lupta politică pe Renato Usatîi, un fel de actor pe partea stângă a electoratului, pierdut de comuniști. Usatîi este de fapt un fel de politician al electoratului îndobitocit, mediocru, rătăcit și buimăcit în promisiuni electorale. Dar, fiecare om are dreptul să aibă un candidat al său, așa cum fiecare cetățean are dreptul să candideze.

Astăzi, după câteva luni de la acest articol, este mai clar ca niciodată că Renato Usatîi a fost reabilitat definitiv. Nu am văzut politicieni de pe dreapta să bată în el, precum nici nu am auzit careva declarații de rău din partea stângă. Voronin se face că nici nu a auzit de șulerul de la Fălești, iar ceilalți au băgat vată în urechi și au pus pe nas ochelari cu lentile mari de culoare neagră.

Dacă o să analizați și presa foarte atent, o să vedeți că nici media de partid nu-l atinge pe acest „politician”, gastarbeiter de milioane. Presa comunistă nu dă nimic negativ despre el, iar cea a lui Filat doar atinge subiectele legate de el, însă foarte atent și destul de laconic. Parcă nici nu-l au de politician serios.

De fapt, presa de partid evită să-l murdărească pe Usatîi, pentru că este partenerul stăpânilor lor. Dar, pentru a mai ascunde din toate aceste afilieri, se mai organizează showuri de genul celor de ieri, după care Renato atenționează că s-ar pregăti ceva împotriva sa, așa cum s-a procedat și toamna trecută, în campania parlamentară.

De data aceasta, Renato Usatîi a bătut palma cu cei care nu vor să piardă puterea în Stat. Au devenit parteneri, ca ulterior să asigure acestora spatele și fața, în caz de reconfigurare a situației politice. Să nu uităm că Filat a înduplecat înainte un alt protector, pe Veaceslav Platon, iar acum mai caută unul și crede că Renato Usatîi ar putea fi șansa perfectă să mai acopere unele goluri din politică, în special pe stânga, de unde vin cele mai serioase atacuri.

Anume pentru aceste lucruri a fost reabilitat Usatîi la Chișinău. El a fost adus să aplice scenarii politice coordonate cu cei de la noi, nu cu forțe din afara Republicii Moldova. Aștept să văd cum vor scăpa aceștia de Renato și de această dată. Ultima oară a fost un spectacol adevărat, însă care a lovit puternic în imaginea democrației de la noi.

Comentarii