Reiterez, după lectura Acordului de asociere dintre R.M și UE: Președintele Băsescu a avut dreptate – să batem și ni se va deschide!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

La o primă lectură a textului Acordului de asociere, parafat la Vilnius, ne dăm perfect seama care au fost obiectivele egoiste ale guvernării de pe Bâc. Ei au avut un singur scop – să-l repună pe orbita politică pe Filat, aburind lumea cu admiterea R.M. în UE.

Fals. Citind compartimentele politice ale Acordului, înțelegem de ce guvernarea nu l-a publicat, cu toate că niciun oficial European nu a interzis.

Răspunsul este la suprafață – dacă firava coaliție publica acordul până la reuniunea de la Vilnius, Filat și Lupu nu acumulau punctaj electoral, pe care deja l-au și pierdut.

În limbaj foarte accesibil – pe 3 noiembrie nu se cheltuia o groază de bani pentru a aduna oamenii la un eveniment de rutină la care Filat să facă o baie de mulțime ca mai apoi să se laude că a adunat atâta lume care a salutat ADMITEREA R.M. ÎN UE.

Poporul așa și nu a aflat adevărul. Dar trebuie să-l cunoască, fiindcă am ajuns la limita disperării și numai adevărul ne va vindeca. Iar guvernarea nu vrea să dialogheze cu noi în mod onest.

Mai mult, nimeni altul decât Leancă învinuiește presa în general de faptul că dezinformează populația. Să te lansezi în asemenea afirmații hazardate, fără a nominaliza, este o mostră clasică de dictatură când sentimentul fricii este indus tuturor.

În plus, Leancă este laș dacă nu are curajul să nominalizeze ca mai apoi să fie obligat să argumenteze în justiție afirmația sa. Ar fi un prim exemplu elocvent de aplicare a prevederilor acordului, de altfel.

Desigur, într-o societate a pluralismului de opinii ,presa se solidarizează și îl pune la respect, refuzând a mai reflecta activitatea guvernării, cerându-i vinovatului să aducă probe, certificate de instanță.

Sperați să auziți acest lucru în R.M. Ca la București, de exemplu? Nu fiți naivi, în R.M presa e liberă de popor, nu și de guvernare, care o hrănește cu fărâmituri din palmă.

Deci, trebuie să li se spună oamenilor că nu poate fi vorba, în următorii 20-30 de ani despre admiterea R.M. în UE. Așa că poporul va avea dreptate numindu-i mincinoși.

Documentul pe care l-am citit în limba engleză prevede în art. 1 că părțile ”vor promova asocierea politică și integrarea economică în baza valorilor comune și a legăturilor strânse inclusiv prin participarea R.Moldova la politicile europene….”

Nu li s-a spus oamenilor nici de faptul că Acordul încalcă principiul neutralității R.Moldova. El prevede că ”părțile vor dezvolta cooperarea la prevenirea conflictelor și a managementului crizelor în special, cu o posibilă participare a R.Moldova la operațiunile de management a crizelor civile și militare, sub auspiciile UE.

Problema transnistreană constituie subiectul principal al agendei dialogului politic și de cooperare între părți, stipulează Acordul. Părțile reiterează adeziunea pentru o soluționarea durabilă a problemei transnistrene, reieșind din principiul respectului deplin al suveranității și integrității teritoriale a R.Moldova.

Nimic nou sub soare. Cum am fost așa rămânem. Cu o clasă politică demodată, compusă din oligarhi care așteaptă cu sufletul la gură privatizările și adoptarea legii cu privire la vânzarea pământului străinilor.

Apropo, România deja se confruntă cu această problemă, iar Ungaria a refuzat să îndeplinească această cerere a UE, pe când Polonia a amânat-o pentru patru ani.

Leancă nu vorbește, nici nu este întrebat. Nu a fost întrebat nici ce secrete erau într-un Acord-cadru, absolut tradițional, de care R.M. a văzut câtă frunză și iarbă.

Am spus deja care e baiul. Au vrut glorie și punctaj electoral. Nu le-au obținut.

Dar aceasta nu ne încălzește pe noi, muritorii de rând. Altă soluție decât să cerem unirea concretă aici și acum ca să ne scăpăm măcar copii din îmbrățișarea mortală rusească nu avem. În caz contrar, vom deveni carnea de tun a intereselor geopolitice ale marilor puteri.

Cu alte cuvinte, avem nevoie de un Snagov -2 cu participarea tuturor forțelor de orientare democratică din spațiul românesc.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole