Reguli de succes într-un mini-maidan partea 1

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

 

Observ mișcare socială în centrul capitalei și mă bucură acest lucru, cel putin unii moldoveni încă sînt vii și nu vor sta liniștit cînd sînt călcați în picioare de un grupmafiot care a acaparat statul. Nu știu prea bine ce vor face cei care vor veni la putere în cazul succesului protestelor platformei DA și ce idei vor promova. Unica ce sper este ca puterea actuală cel puțin să se sperie și mafioții să nu se mai simtă atît de liberi în acțiunile lor.

Cîteva reguli de succes într-o acțiune de durată în stradă.

  1. Securitatea internă a manifestației.

Trebuie numaidecît organizate santinele sau oameni special instruiți care să aibă în sarcină menținerea ordinii interne. Acest lucru va ajuta la organizarea oamenilor, o disciplinare și o întărire a convingerii că acei care vin cu alternativa sînt oameni serioși și organizați. Organizarea internă bună mărește capacitatea de rezistență și de apărare a unui individ cu circa 50%. Santinelele trebuie conduse de un lider al mișcării să fie vizibili și să aibă ceva distinct (paanglică pe mînă, semn pe piept etc) și instruiți foarte bine ce și cum să facă. Santinelele vor izola anumite elemente nedorite ale protestului (bețivi sau agresivi) și vor identifica anumite elemente provocatoare ale puterii care numaidecît va încerca asemenea scennarii.

  1. Ceai și mîncarea caldă.

Un lucru indispensabil al unui protest de durată este alimentarea și menținerea oamenilor. Unii au idei mai puternice alții mai slabe, alții poate încă nu au, dar cu toții au nevoie de o cană de ceai fierbinte și ceva de mîncare. Un cuptoraș care arde în permanență și ține o căldaare de ceai, o cantină de campanie, o masă cu ceva prăjituri sau tartine vor servi ca element coagulator. Omul este deprins să primească informația (care sespune de pe scenă) odată cu mîncarea, mai repede sse asimilează. Chiar și cei care nu prea au ideie ce se întîmplă la un moment dat vor fi atrași și probabil se vor converti în protestatari activi. Asigurați-vă cu alimente, faceți înțelegere cu unii agenți economici sau oameni simpli. Un mare efect coagulant are faptul dacă mîncarea (ceaiul) este adusă de persoane în vîrstă(ceva făcut de casă), aceasta adună tinerii la protest și mai tare.

  1. Viceele

Se spune că armata americană înainte de a planifica orice atac sau a instala o garnizoană în primul rînd analizează întrebarea cu WC-ele, une și cum vor fi organizate, au și un departament separat pentru asta. Pentru a nu pierde oamenii care să se ducă undeva departe să caute viceu acestea trebuie organizate pe loc. Deoarece orașul e asfaltat și săparea unei gropi este imposibilă, trebuiesc contractate firme speciaalizate. Știu că duminica pe 6 au fost în mod special luate toate cabinele specializate din zona PMAN, cică le-au luat a concertul lui P., însă acolo nu prea le-au trebuit deoarece au fost în jur de 300 de oameni de tot la concert.

  1. Discursurile și muzica de pe scenă

În permanență cineva ceva trebuie să dea de la microfon. Să învioreze mulțimea și să-i țină în tonus. Seara cîntece patriotice ziua disscursuri înflăcărate. Atît cîntecele cît și discursurile trebuie să fie cu note de îndemn, refuz și un pic de agresie pentru a trezi oamenii la acțiuni. Oamenii trebuie să știe că în orice moment pot fi atacați direct sau indirect și că în genere mediul informațional este neprietenos încă. Media este în mîna mafiei și servește acesteia.

La discursuri trebuie invitați nu doar din organizatorii protestelor, foarte bine se pot manifesta și unii oameni din popor care pot să spună lucruri pe care organizatorii le scapă, accesul la microfon va da și mai mare doză de credibilitate protestului.

  1. Sloganele

Numadecît trebuiesc cît mai multe și cît mai concrete slogane, oamenii trebuie să le spună, să le cînte și să le repete de multe ori pînă se vor întipări. Acestea nu trebuie să fie pre a lungi și cu multe neologisme, 2-3 cuvinte de maxim 3 silabe. Notele prezente în slogane trebuie să facă trimitere sau să conțină chiar valori de tipul dreptate, viitor demn, hoții la dubă, banii poporului, viață decentă și altele. Ar fi bine ca manifestația să aibă și un imn al acesteia care să fie cunoscut de oameni.

  1. Contactul cu puterea

Nici un contact cu puterea sau negocieri nu trebuiesc admise, cel puțin în faza inițială a protestului. Puterea trebuie pusă în situație de incertitudine, să fie nesigură și să nu prea știe ce să facă cu toată situația creată, să privească totul ca un fel de Black Box. Astfel va face mai multe greșeli și mișcări nervoase, iar elementele mafiote din care constă această putere vor deveni iritate și vor înncepe să lupte între ei. În mod cert cineva din putere va fi sacrificat (pus la dubă), și ei se tem de aceasta, aici va dispărea toată coeziunea lor și unitatea, se vor mînca între ei ca șobolanii în timpul naufragiului,unii vor vrea să fugă. Toate astea la început nu se văd deoarece vor fi frămîntări interne, cînd vor începe activ să se lupte între ei și să nu se înțeleagă fectul va fi ca de domino, va fi deja ireversibil.

  1. Nu negociați cu puterea, destabilizați-o

Nu trebuie liderii protestului să negocieze sau să discute cu puterea! Este o regulă de aur. Mediul informațional este unul ostil, este unul totalmente preluat de putere și vor interpreta orice cuvît sau eveniment doar în felul cumîl doresc ei. Vor da oamenilor frîturi de informații și manipulări de date. Dacă se și discută cu puterea atunci aceaasta ar trebui să fie la condițiile cerute de manifestanți. Puterea trebuie lipsită de orice inițiativă, astfel se va destabiliza mai ușor. Dacă insistă în a negocia atunci nu cu liderii de manifestație, trebuie trimise persoane din eșalonul 2 sau oameni simpli, dacă puterea și presa vor compromite cumva pe ei, atunci cel puțin nu vor fi compromiși liderii și protestul în general. Unica ce pot negocia liderii de protest cu puterea este demisia acesteia și organizareaa de alegeri anticipate. Vedeți exemplul de la maidanii din Ucraina.

  1. Poliția-i cu noi

Acesta nu trebuie să fie doar un slogan simplu strigat fără nici o treabă. Poliția este în permanență în preajma unor astfel de proteste, băieții au și ei familii, părinți la țară și ei însăși au părere care de multe ori nu este acea dictată de superiorii care i-au trimis să stea în pază. Trebuie de stabilit relații prietenoase, se admit și se îndeamnă unele mici discuții, întrebări de părere, întrebări din ce sat ești, discuții discrete despre părerea lor de putere etc. Dar așa ca să nu fie văzuți de superiori căci se tem și ei. Le spuneți în față că vreți să dați jos mafia de la putere, chiar puteți să-i numiți pe nume pe mafioți, nu vă vor aresta pentru păreri mai ales că și ei 90% sînt deacord cu manifestanții. Cînd se servește masa este bine să vă împărțiți și cu polițiștii cu un ceai sau covrig sau cel puțin să-i întrebați. Între ei vor discuta și vor înțelege că nu le sînteți dușmani. La orice manifestații de amploare puterea pe jumătate a pierdut dacă între poliție și manifestanți relațiile nu-s de ură dar de înțelegere.

  1. Acțiuni active.

Dacă puterea ignoră mai departe cerințele manifestanților atunci trebuiesc întreprinse acțiuni active. În primul rînd marșuri pe anumite segmente de străzi sau chiar pe întreg centrul orașului. Aceasta va bloca circulația, va crea unele probleme care în mod cert vor fi observate de oameni, putere și presa aservită ei. Nu trebuie admis ca protestul să devină rutină. În fiecare zi trebuie ceva de făcut ca să fie observat. Recrutare în cămine studențești și la universități/colegii, este una din sarcinile de bază, trezirea tineretului. Țineți cont și demediul agresiv PLDM-ist al universităților și profesorii puși să servească puterea. Pliante și lozinci, vizite la universități în aule sau în preajma acestora cu grupuri mici de agitare, acestea vor da forțe noi protestului.

  1. Apărare în caz de atac.

Puterea va încerca să scape de acest protest, mai întîi este în fază de ponegrire în media aservită ei, iar apoi va trece la acțiuni concrete. Una din acțiunile de forță cele mai mîrșave ar fi impunerea poliției să alunge manifestanții și să elibereze piața. De obicei asemenea acțiuni au loc seara sau dimineața devreme. Se alege un moment cînd îs puțini oameni care pot apăra manifstația. În asemenea caz, cînd cordoanele de poliție vin peste manifestanți în rînduri trebuie de făcut așa: Luați cu voi apă, ouă, și alte lucruri cu care vă veți putea apăra, merge și vopseaua în aerosoale cu care veți putea acoperi sticlele la căștile menților, astfel îi veți scoate din uz deoarece nu vor putea vedea, așa îi scoateți din uz pe scutieri, orice ar putea uda sau murdări spre exemplu sirop de apă cu zahăr etc. Al doilea val vor fi polițiștii în cordon care se apucă de coate și merg ca buldozerul de împing manifestanții. Dacă sunteți suficienți ca să opiți aceasta atunci rezistați, dacă nu, atunci vă puneți în poziție dde așezat sau chiar culcat în fața lor. Un om în picioare poate fi ușor împins și mutat din loc, iar unul așezat trebuiesc cîțiva polițiști ca să-l ridice sau săl ducă undeva, astfel le rupeți rîndurile și cîștigați timp. Ideal ar fi ca fiecare manifesstant să se prindă sau să se lege de un obiect pentru a nu fi mutat de ex stîlp, cui în asfalt, gard etc și să facă lanțuri de oameni vii. Aici ei nu vor îndrăzni să rupă mîini sau să calce peste oameni

Voi trmite o următoare epistolă cu alte recomandări pentru situații de criză.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Mihail Lozovanu

Mihail Lozovanu

Absolvent de stiinte exacte, cetatean al Moldovei, doresc sa aduc o schimbare spre bine in tara mea, sunt conservatorist mai mult de opinii si imi place sa analizez lucrurile din mai multe puncte de vedere inainte de a face o concluzie. Iubesc tara ...

Ultimele articole