Regina britanică și alegerile democratice

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Lucru curios, regina Marei Britanii nu a votat niciodată și nici nu va vota; adică nu a participat vreodată la alegeri. Mai mult nici un membru al Casei Regale nu are voie să voteze; explicația este simplă, monarhul britanic trebuie să fie neutru și să reprezinte întreaga societate britanică. Nici de candidat nu are dreptul. Iată ce scrie pe site-ul casei regale: „Although the law relating to elections does not specifically prohibit the Sovereign from voting in a general election or local election, it is considered unconstitutional for the Sovereign and his or her heir to do so.” Adică ar fi neconstituțională o eventuală participare la alegeri a monarhului.
Monarhia britanică păstrează și alte tradiții pre-/anti-moderne. Spre exemplu, discriminarea pe bază de gen în ceea ce privește succesiunea la tron sau interdicția de ocupare a tronului de către un catolic sau de către un membru al casei regale căsătorit cu o catolică. Aversiunea față de catolici este explicabilă prin faptul că șeful statului (adică monarhul) în Marea Britanie este și șeful Bisericii Anglicane. Coaliția liberal-conservatoare discută acum modernizarea acestor reguli. Regina, chiar dacă e mai mult un simbol, este șef de stat în 15 țări și este și șefa Comunității Britanice, ce cuprinde tocmai 53 de state (un sfert din cele existente).
De fapt, nici Parlamentul Britanic nu este în pas cu timpul. Pentru a adresa întrebări premierului în timpul săptămânalei PMQ, membrii camerei de jos trebui sa să ridice de zeci de ori în picioare „to catch the Speaker’s eye„. Parlamentarii britanici au refuzat să adopte un sistem electronic de înregistrare a întrebărilor.
În fine toate acestea nu înseamnă că democrația britanică este anacronică, pur și simplu forma acesteia este învechită. De fapt britanicii, spre deosebire de moldoveni, se descurcă excelent și formează guverne stabile fără o Constituție scrisă. Comparați situația de acolo cu toate discuțiile nesfârșite despre interpretarea Constituției de la noi. Tot bâlciul de la Curtea Constituțională ar fi de neimaginat în Marea Britanie, mai ales pentru că britanicii nici nu au o Curte Constituțională. Moldova la fel ca alte societăți aflate în tranziție are stabilite regulile formale ale democrației, dar din păcate îi lipsesc obiceiurile democratice. Iar obiceiurile se formează în timp.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii