Regimul liberalizat de vize ne va scăpa de pecinginea secesionistă, dar și de guvernarea coruptă de la Chișinău. Trebuie să facem o alegere corectă (I)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Vă rog, chiar în debutul acestei serii de articole, principial importante pentru viitorul nostru european, să interpretați titlul ca pe o felicitare tuturor adresată cu ocazia Anului Nou – 2014.

Este, totodată, un îndemn la acțiuni responsabile pe care nu au avut inteligența și dexteritatea de a le întreprinde atât cei de la guvernare, cât și cei din opoziție.

Așadar, este foarte posibil ca în primăvara anului viitor să călătorim în UE fără vize.

Trebuie să fie clar – oportunitatea de a călători fără vize în UE nu este un merit al lui Plahotniuc sau Filat, ci un obiectiv politic al Parlamentului European și al Comisiei Europene.

Bruxellesul este de părere că acordarea regimului liberalizat de vize R.M. va constitui un puternic imbold pentru ceilalți membri ai Parteneriatului Estic de a urgenta reformele.
Alegerea făcută este una rațională – R.M. va constitui un exemplu pentru ucraineni care au ratat această șansă.

Există, totodată, o serie de alte aspecte care permit ca R.M. să devină un poligon experimental al UE.

Deci, cadoul vine din partea UE și nicidecum de la actuala guvernare.

Faptul că Filat își asumă inițiative grandioase pe care vrea să le lanseze în anul care vine va fi nimic altceva decât o reducere a vitezei de apropiere de UE.

Vom conștientiza că Filat, la fel ca și Plahotniuc sunt cărți bătute în politica moldovenească.

Sondajele de opinie indică foarte clar că ei trebuie să-i permită în anul care vine acestui popor să trăiască liber.
Evident, aceștia nu vor da ascultare celor mulți. Se vor împotrivi.

În situația, în care Filat devine cetățean de onoare al tuturor plaiurilor, dar și al bisericii pentru faptul că a organizat vizita patriarhului rus la Chișinău cum nu se poate mai bine, avem ceva de făcut.

În limbaj foarte accesibil spus, avem de făcut regulă în casa noastră.

Acordarea regimului liberalizat de vize pentru R.M intră vertiginos în discursul electoral al democraților și liberal-democraților.

În mod ostentativ aceștia vor să-și însușească un merit care nu le aparține. Dimpotrivă, prin comportamentul lor iresponsabil– Pădurea Domnească, Concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău unei companii rusești ,privatizarea frauduloasă a Băncii de Economii, incapacitatea de a alege șeful statului oligarhii de la putere au adus o dovadă în plus că timpul lor a expirat.

Reformarea justiției, eliminarea corupției, democratizarea instituțiilor statului îi vizează direct pe oligarhii din capul mesei.

Desigur, e firească întrebarea: ”Dacă nu ei , atunci, cine?” Practica statelor în tranziție arată că în țările cu o populație mică din punct de vedere numeric, formațiunile noi se coagulează în intervale de timp reduse. Internetul face minuni în acest sens.

Deci, în R.M. va apărea a treia forță politică, capabilă să se situeze în topul preferințelor electoratului.

Dovadă sunt sondajele de opinie care indică circa 30 la sută indeciși. Aceste 30 de procente constituie o forță și ea poate fi apreciată drept forța motrice a viitorului european al R.M.

Aceștia, de regulă, sunt tinerii așteptările cărora sau fost spulberate pe 7 aprilie.

Drept argument servește faptul că cei trași pe sfoară nu au fost prezenți la mitingul din 3 noiembrie unde au fost adunați, în principal, funcționari publici din administrația publică locală, cărora Filat le-a promis milioane pe care așa și nu le vor mai vedea.

Încă în 2007 partidul comuniștilor, aflat la guvernare, promitea că în scurt timp cetățenii R.M. vor circula în UE fără vize.

Vom circula fără vize doar atunci când oficialii de la Chișinău vor soluționa diferendul transnistrean, așa ni se spunea de la Bruxelles.

Condițiile impuse – de a avea pașaport biometric moldovenesc presupun solicitarea masivă a cetățeniei R.M. de către populația din teritoriile controlate de către secesioniști.

Totodată, pentru ca Moldova să beneficieze de un regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană este imperios necesară securizarea frontierei de est a ţării pentru a curma contrabanda.

Bruxelles-ul a mai înțeles un lucru, dacă cetățenii R.M. vor circula liber în Europa, din punct de vedere strategic UE va deveni mai importantă decât Federația Rusă în regiunea secesionistă.

Tehnologiile de vârf, deschiderea unor noi locuri de muncă și solicitarea pașapoartelor biometrice moldovenești vor conduce la apropierea dintre populația de pe cele două maluri ale Nistrului.

Istoria a demonstrat, în repetate rânduri că interesul economic prevalează, iar Șevciuc va fi pus de către oameni să lichideze punctele vamale ale secesioniștilor.

Germania are suficientă experiență în dialogul cu Rusia în acest sens.

Notăm că în programul de guvernare al noii Coaliții, condusă de Merkel, figurează un punct prin care este stipulat că anumite categorii de cetățeni ruși, intelectuali, reporteri, oameni de afaceri trebuie să beneficieze de regim liberalizat de vize cu Germania.

( va urma)
Citiți în articolul următor care sunt temerile UE în cazul în care moldovenii vor beneficia de regim liberalizat de vize

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole