Regele tuturor românilor

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Mihai I a fost regele tuturor românilor. El a fost cel care a ținut România Mare până când războiul a rupt-o în bucăți.

Mihai I al României a devenit rege înainte să împlinească șase ani. S-a întâmplat în 1927, după moartea bunicului Ferdinand. Tatăl său, regele Carol al II-lea, a renunțat la tron, în urma unei afaceri amoroase extraconjugale scandaloase.

Pentru că Regele Mihai era minor, țara a fost condusă de o regență. S-a întâmplat doar până în 1930, când tatăl său a revenit în România, l-a detronat și a redevenit rege.

Mihai I a urcat din nou pe tronul României în 1940, la 19 ani, după abdicarea tatălui său. Carol al doilea a renunțat din nou la tron și a plecat în Portugalia.

Prerogativele noului rege au fost limitate. În realitate, România a fost condusă de generalul Ion Antonescu. Acesta a decis să intre în război de partea Germaniei Naziste, în încercarea de a recupera Basarabia și Bucovina de Nord. Regele a aflat de la radio.

După ce a redobândit aceste teritorii, Mihai întâi nu a fost de acord cu înaintarea trupelor române peste Nistru, în interiorul URSS, alături de armata germană. În august 1944, suveranul a hotărât să treacă de partea aliaților, iar Antonescu a fost arestat. Regele Mihai a fost obligat să abdice în 1947, sub amenințarea că în caz de refuz vor fi uciși o mie de tineri arestați de comuniști.

Astfel, Regele Mihai a fost izgonit din România. Proprietățile Familiei Regale au fost confiscate, iar membrilor acesteia le-a fost retrasă și cetăţenia. Potrivit istoricilor, Regele Mihai a fost unul din cei mai săraci monarhi în exil.

Ulterior, s-a stabilit în Elveția. A lucrat ca pilot și chiar a înființat o companie de electronică și de mecanisme automate. A revenit în România abia în 1990 însă nu pentru mult timp.

Comentarii