Regele nu are nici ”plavci”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Afirmaţia preşedintelui Nicolae Timofti, că R.Moldova trebuie să negocieze direct cu Rusia soluţionarea conflictului transnistrean ar fi trebuit să spargă târgul. Dar nu a reacţionat nimeni din garnitura politică a oligarhilor. Nici ultrapatriotul Ghimpu nu a spus ”pâs”. Am văzut niște răspunsuri pe blogul acestui pretins mare țăran, titlu neconferit de nimeni. M-am întristat.

Ghimpu are memorie scurtă. Nu știe de unde trebuie să înceapă reforma într-un stat, divizat din punct de vedere teritorial. Dar despre viziunile lui Ghimpu și despre modul cum l-a trădat pe fratele său, Gheorghe Ghimpu, vom discuta pe îndelete altă dată. Spuneam într-un articol anterior că Ghimpu are o misiune istorică. Și ea s-a încheiat cu un eșec lamentabil. Sub greutatea sa el l-a nimicit și pe președintele Traian Băsescu.

Nici analiştii subversivi, hrăniți din palmele oligarhilor ajunși în capul mesei parlamentului și a guvernului, nu au avut nimic de spus. Nici alte structuri, plătite serios din banii occidentului, dar anemice în acţiuni, nu au discutat chestiunea în cauză.

Reacţia ascunsă, una de documentare, a venit din partea OSCE. Șeful misiunii, imediat după afirmația lui Timofti, s-a deplasat la Tiraspol, apoi a avut o întrevedere cu şeful statului la care a discutat despre rolul mediatorilor în eliminarea consecinţelor conflictului. Şefa misiunii OSCE a avut sarcina de a înţelege și de a raporta ”sus” ce a avut în vedere el. Ce pune la cale? Între noi fie vorba. OSCE, demult e o frână serioasă în procesul de rezolvare a conflictului. Birocrații din respectiva structură te bagă în sperieți prin incompetență și indiferență.

Un serviciu de presă prezidențial anemic, în frunte cu un ins incapabil să scrie barem o informaţie diplomatică, a bâiguit ceva, fără să înţeleagă că e momentul să provoace interesul mediilor de informare. Există metode necunoscute de acest ”titan” mediatic de a scoate în evidență ceva extrem de important. El nu are de unde înțelege că Nicolae Timofti a avut dreptate, semnalând incapacitatea atât a occidentului, cât şi refuzul Rusiei, implicată direct în conflict, de a-şi retrage armata din Transnistria şi de a cere secesioniştilor să lichideze trupele paramilitare, create şi înarmate de ei cu armament din depozitele armatei 14-e.

Evaluarea focarelor de instabilitate din lume şi preîntâmpinarea apariţiei altora figurează pe ordinea zilei. Declaraţia imediată a NATO că Transnistriei trebuie să i se acorde statut special şi nu cel de federaţie, a fost un mesaj clar către Rusia, care se vrea prezentă în regiune şi insistă să deschidă consulatul său la Tiraspol ceea ce ar echivala cu o recunoaştere a existenţei republicii-rebele.

Anemic,  la fel ca şi premierul Leancă, acest Karpov, mare vicepremier fără portofoliu, nu ştie nimic despre propunerea germană de federalizare a R.Moldova, este pus mereu la respect de către o agramată, politiceşte vorbind, Ştanski Nina, pregătită de Kremlin.

Venit în matca noii coaliții după alt geniu pierdut cu numele Osipov, creatură a lui Urechean,  mereu calmul Karpov , din câte ne convingem, aşteaptă să-i treacă veacul de diplomat ca şi multor altora la fel de „pregătiţi” numiţi în funcţie cu hurta de către o structură-avorton, reacţionară, instabilă  din punct de vedere politic.

Câteva întrebări pentru hipervigilentul patriot de Coloniţa care a stat cu lumânarea în mână la funeraliile unui tânăr, împușcat de un pacificator rus. „Eram gata să  aplaud frenetic observaţia justă că în AIE nu s-a discutat niciodată conflictul transnistrean.  Dar pe Timofti de ce nu l-aţi susţinut printr-o declaraţie comună? Nu v-a permis Filat? Leancă? Carpov?”

Cei trei crai de la răsărit, învechiţi în rele, lansează critici în adresa lui Voronin. În situaţia în care au asemenea accese de laşitate, Voronin , în comparație cu ei, este patriotul patrioţilor acestei ţări. Nu exagerez. Iată un comunicat al serviciului de presă al preşedintelui Vladimir Voronin din 2008. „Ideea cu privire la înlocuirea forțelor de pacificare de pe Nistru cu militari şi observatori civili sub mandatul OSCE a fost susținută de către preşedinţii Rusiei, Vladimir Putin, si Ucrainei, Viktor Iuscenko. După cum i s-a comunicat agenţiei „NOVOSTI-MOLDOVA” la serviciul de presă al sefului statului, Preşedintele Vladimir Voronin a informat vineri despre acest fapt la consfătuirea din cadrul administraţiei sale, axată pe problema reglementarii transnistrene, care a avut loc cu participarea conducătorilor de vârf ai republicii.”

Scopul final, eminamente diplomatic la care trebuie să ajungă incendiatorii imediat după aceasta trebuie să fie soluţionarea civilizată şi fără conflict a problemei transnistrene. Îl aud pe un cutărescu vorbind despre un conflict la Nistru. Acesta trebuie luat în furci.

În politica externă, doamnă Gherman, trebuie să existe continuitate. Dacă vreți să considerați afirmațiile lui Voronin drept speculaţie, vă cer să-l consultați pe Nicolae Chiștoacă, pe atunci ambasador al R. Moldova în SUA. La audierile din senatul SUA diplomatul a reiterat idea.  Nu văd cu ce se ocupă actualul ambasador în SUA, numit de liberali. Acesta pune straturi de clisă pe el.

Sunt multe de spus şi vom reveni asupra intervenției președintelui Nicolae Timofti .

Cea mai stupidă trăsătură de caracter a lui Leancă şi a lui Carpov, de altfel şi a lui Filat, constă în faptul că ei vor să fie toată viaţa la guvernare. Ca să-şi realizeze visul, ei au însuşit pe nota „10” tangoul leninist „Un pas înainte, doi paşi înapoi”. Dar, după ce au fost de două ori în aceeaşi apă, ei nu pot mişca lucrurile înainte. Îl vor împiedica şi pe Timofti să se implice activ.

Vine 27 august ( 7 aprilie) ziua când este posibilă o revoltă a tinerilor minţiţi cu neruşinare de către actuala conducere.  Căci, riscăm să ajungem la Bruxelles prin Moscova la paştele cailor. Din această perspectivă miza pe înţelepciunea preşedintelui lui Timofti este enormă. Este inimos, dar aceasta e insuficient. Din păcate, regele este gol.

Vasile Grozavu

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole