Regele Carol al II -lea vizita Chișinăul în 1940. Cum comunismul a provocat regresul mentalității oamenilor

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

In ianuarie 1940, Regele Carol al II-lea a vizitat Chisinaul, insotit de Principele Mostenitor Mihai, pentru a fi alaturi de basarabeni in ziua sarbatorii Botezului Domnului. La 75 de ani de la eveniment, va invit sa vizionati acest scurt film, o insemnata marturie istorica.

Filmul a fost realizat cu opt luni inainte de plecarea definitiva din Romania a Regelui Carol al II-lea, in septembrie 1940. Majestatea Sa Regele Mihai I nu si-a mai vazut, de atunci incoace, niciodata tatal.

Cel de-Al Doilea Razboi Mondial incepuse cu numai patru luni in urma, la 1 septembrie 1939. A fost sa fie cea mai raspandita conflagratie din istoria umanitatii, implicand 100 de milioane de combatanti din 30 de tari ale lumii. Numarul victimelor acestei orori a secolului al XX-lea (nu singura) sunt estimate a fi intre 50 si 85 de milioane.

Filmul pe care va invit sa-l vizionati are o semnificatie puternica. Privind imaginile, se poate intelege ceva din dramatismul si suferinta Basarabiei – acestui al doilea stat romanesc. Pelicula arata, de asemenea, indestructibila legatura identitara, culturala, istorica si geopolitica dintre cele doua tari romanesti, separate astazi politico-administrativ. La 75 de ani de la realizarea lui, filmul subliniaza unicitatea Coroanei, ca factor de uniune intre cele doua entitati statale de astazi.

Am ales sa mai inserez un filmulet, cu momentul penibil de la Chişinău prin care au trecut principesa Margareta a României şi principele Radu. Aflaţi într-o vizită de trei zile în Republica Moldova, ei au vrut să depună o coroană de flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare din centrul Chişinăului, dar au fost blocaţi de opt activişti comunişti zgomotoşi.

Au ieşit din Casa Guvernului şi s-au îndreptat spre monumentul domnitorului cu o coroană de flori. Acolo, însă, au fost blocaţi de 8 activişti scandalagii înrăiţi ai Partidului Comuniştilor. Aceştia purtau un steag de culoare roşie cu un cap de bou la mijloc şi scandau insulte la adresa oaspeţilor: „Prinţul român în Moldova e străin!”, „Trăiască şi-n florească Republica Moldovenească!” şi „Afară din Moldova!”.

În cele din urmă, principesa Margareta şi principele Radu s-au închinat la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi au pus coroana de flori mai într-o parte, pentru că în faţa monumentului stăteau nemişcaţi activiştii comunişti.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Marius Lister

Marius Lister

Economist si jurnalist de investigatie, pasionat de istorie si geopolitica. Sunt moldovean nascut in Iasi si patriot roman. Imi doresc ca toti romanii sa traiasca intr-o singura tara, unita. Imi iubesc tara, oamenii ei si pe Dumnezeu!...

Ultimele articole