Refuzul anchetării BEM sau o nouă tentativă de falimentare

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

A acesteia.

S-a propus crearea unei comisii parlamentare pentru anchetarea catastrofei de la Banca de Economii. Liberali-democraţii susţinuţi de comunişti au refuzat însă votarea creării acesteia.

Online circulă scrisoarea lui Drăguţan, care denotă cu lux de amănunte situaţia dezastruoasă a BEM – “Conform rezultatelor preliminare ale controlului complex efectuat de către BNM la Banca de Economii S.A. în luna ianuarie 2013 s-a constatat înrăutăţirea continuă a creditelor băncii, fapt ce va determina crearea la data de 31 martie 2013 a provizioanelor adiţionale pentru pierderi la credite şi alte active în mărime de cca. 430 mil. lei. Aceasta va atrage după sine diminuarea capitalului băncii până la minus 300 mil. lei şi declanşarea automată a procedurii de lichidare a băncii în conformitate cu Legea Instituţiilor Financiare. În cazul lichidării Băncii de Economii, există riscul de pierderi semnificative a tuturor depozitelor persoanelor juridice (inclusiv mijloacele Statului) de 1.386 miliarde. De asemenea, există riscul ca statul să fie nevoit să susţină Fondul de garantare a depozitelor cu suma de 460 mil. lei. pentru a returna depozitele garantate din Banca de Economii în sumă de 604 mil. lei. Efectele lichidării Băncii de Economii vor fi resimţite de întregul sistem bancar, fiind posibilă o retragere a depozitelor de cca. 20-30%. Stoparea activităţii de creditare, presiuni de depreciere a monedei naţionale şi riscul de faliment al altor bănci”.

E imposibil ca o astfel de scrisoare oficială să nu fi ajuns pe mesele guvernului. Prin urmare, guvernul era în cunoştinţă de cauză cu situaţia băncii. Tocmai pentru a se pricopsi cu o altă bancă, guvernul (premierul) a ignorat să ia măsurile necesare. Şi continuă ignorarea. Susţinuţi de comunişti.

Acum chiar putem vorbi răspicat despre tentativa de falimentare a Băncii de Economii. Şi raiderul este de astă dată însuşi guvernul.

Argumentul că comuniştii lucrează în folosul cetăţenilor e fără temei, atât timp cât una din instituţiile financiare de bază ale statului este lăsată în voia sorţii.

Eu înţeleg din toată tărăşenia asta, că cineva are marele interes de a prelua banca. Detaliul lui Ghimpu, că o acţiune a BEM a ajuns să se devalorizeze (în decursul unui an) de la 50 la 13 lei, fortifică ideea de dorinţa cuiva de a pune mâna pe ea.

După toate aceste dovezi, să mai spună careva, că nu există tentativă de falimentare a BEM !!!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Nicolae Gârbu

Nicolae Gârbu

Născut la ţară, prin părţile Călăraşi-ului. Părinţii intelectuali mi-au insuflat dragostea de carte încă din copilărie. Gimnaziul l-am spulberat, mai degrabă cu mii de legende şi poveşti, decât cu matematică şi fizică. În perioada 1998-2001, am făcut...

Ultimele articole