#ReformaPolitică trebuie dusă până la capăt: Mai puține ministere în Guvern, mai puțini deputați în Parlament!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
Reforma Politică trebuie dusă până la capăt, Mai puține ministere în Guvern, mai puțini deputați în Parlament, plahotniuc, pdm

Ca de obicei Vlad Plahotniuc ne-a luat prin surprindere în cadrul briefingului săptămânal al Partidului Democrat din Moldova. După ce a anunțat recent că vor fi majorate salariile la 150 000 de bugetari și vor crește pensiile pentru cei care primesc mai puțin de 1500 de lei, liderul PDM a șocat azi prin propunerea de a reduce numărul deputaților în Parlament de la 101 la 61. 

Propunerea trebuie tratată foarte serios! Pentru a face această reformă trebuie de modificat Constituția – legea supremă în stat. Iar pentru a modifica Constituția mai întâi se cere opinia poporului, să vedem dacă cetățenii susțin sau nu acest demers? Iar vocea poporul cel mai bine poate fi aflată printr-un referendum național. Până atunci, însă, să vedem ce spun despre asta și restul politicienilor – ce spune Dodon? ce spun Năstase și Maia Sandu? ce spun alți lideri de partide aflați în opoziție – chiar sunt curios!

Totodată, trebuie de precizat că reducerea numărului de parlamentari este doar o parte din #ReformaPolitică (video) asumată de PDM în 2016. Or, jumate de reformă deja a fost implementată cu succes în 2017 când s-a redus numărul de ministere în Guvern de la 16 la 9. Și, chiar dacă atât PSRM cât și PAS cu DA au criticat atunci această reformă (că au fost dați afară unii oamenii și au rămas fără loc e muncă, etc), eu ca cetățean socot că a fost o reformă bună. Da, sunt state mai mari îm Europa, cu economie mai mare, cu zeci de milioane de cetățeni, unde într-adevăr este necesar mai multe ministere în cadrul puterii executive, dar Moldova poate fi condusă destul de eficient și cu 9 ministere. Și premierul Pavel Filip a demonstrat deja acest lucru. Iar cu asta punem punct la aceast subiect.

Revenind la reforma Parlamentului Republicii Moldova, sau reforma puterii legislative, reducerea numărului de deputați reprezintă abordarea cantitativă a problemei. Totuși ne interesează și latura calitativă, nu? Adică cine sunt cei care merită să ajungă în fotoliile de deputați și cine nu merită? Și aici deja s-a făcut primul pas cînd s-a votat trecerea la sistemul electoral mixt, lucru care presupune, după cum știm, alegerea a jumate de deputați prin vot uninominal. Dar Plahotniuc nu s-a oprit aici, el insistă ca deputații să poate fi demiși de către cei care i-au ales! Menționez că în prezent orice deputat investit în funcție nu mai poate fi demis până la expirarea mandatului de 4 ani. Liderul PDM la fel propune de cerut opinia poporului dacă trebuie, sau nu trebuie, de modificat Constituția astfel ca deputații să poată fi revocați la fel cum pot fi revocați prin referendum primarii (spre exemplu).

Ca să recapitulăm, Reforma Politică inițiată de PDM acum doi ani este compusă din patru puncte. Două punte care deja au fost realizate – reducerea numărului de ministre în guvern, și alegerea directă a unei părți din deputați, și alte două puncte care se doresc a fi implementate de acum încolo – reducerea numărului de deputați în legislativ și posibilitatea ca aceștia să fie demiși dacă nu vor munci în folosul alegătorilor… În pofida la toate speculațiile care sunt și vor fi, eu sper că Reforma Politică va fi dusă pînă la capăt!

pdm, reforma politica, plahotniuc

2016

Comentarii