reforma PL- salvarea PLDM

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Stați așa! Mai mulți membri ai Partidului Liberal (PL) au format azi un Consiliu de reformare a partidului. Ei au declarat că doresc înoirea şi democratizarea activităţii interne a partiduluii și consideră că rolul principal în PL ar trebui să îi revină lui Dorin Chirtoacă, drept exponent al schimbării în Republica Moldova. Plus, aceștea pledează  pentru menţinerea PL în actul guvernării și au precizat că acțiunile lor nu vin să scindeze partidul, dar conducerea formaţiunii trebuie reînnoită.

La drept vorbind, membrii cosiliului au dreptate, dar în actuala conjunctură politică această reformă mi se pare cam deocheată. Totul se învîrte în jurul alegerii lui Filat la funcția de Prim-ministru. PL a declarat ferm că nu votează pentru acesta, ceea ce scade probabilitatea ca Filat să revină la Guvern. I-a să-mi spuneți: de ce acest Consiliu nu au venit mai înainte să-și exprime dorința de a reforma partidul sau cel puțin să mai aștepte? De ce tocmai acum i-a ajuns cuțitul la os?

Ghimpu a declarat de mai multe ori că este gata să meargă în opoziție, dar din cîte se se vede nu toți membrii PL sînt gata să o facă, fiindcă rămîn fără „ o bucățică bună”. Așa cum este Ghimpu, dar consider că nu era acum momentul oportun pentru această reformă. Prin acțiunile lor, acești membri PL declară indirect că îl susțin pe Filat la funcția de Premier. Nu m-ași mira dacă chiar liderul PLDM să fie autorul „reformei”.

Am auzit de la mai mulți încă anii trecuți că ar fi bine ca Ghimpu să-i cedeze funcția de președinte al partidului lui Dorin Chirtoacă, astfel, PL ar avea mai mult de cîștigat. Această Comisie știe foarte bine că deocamdată Ghimpu nici în ruptul capului nu cedează funcția, cu atît mai mult că nici Chirtoacă nu va îndrăzni să se răzvrătească împotriva unchiului. Cu toate acestea au îndrăznit să-l promoveze pe Chirtoacă. E ridicol. Ei ce au crezut că Ghimpu repejor își va luat castrafuțele? Asta nu a făcut decît să-l aprindă și mai mult pe Ghimpu.

Reacția lui Mihai Ghimpu a fost una parcă așteptată și nu exclude că unii deputaţi din fracţiunea parlamentară a liberalilor ar putea vota pentru ca Vlad Filat să ocupe din nou fotoliul de premier. El a mai spus că bănuieşte cine sunt „trădătorii” din PL și că are informați precum că FSB-ul rusesc, prin intermediul lui Filat, a pătruns în Partidul Liberal. „Se organizează un complot împotriva mea. Sigur că este legat de votul pentru Vlad Filat. Sunt câţiva oameni vulnerabili în partid. Se discută cu şefii de filiale, încearcă să îi convingă să semneze declaraţii să părăsească partidul”, a mai spus Ghimpu.

Corina Fusu a consideră că este o trădare organizată din timp și au drept scop  nimicirea liderul Partidului, Mihai Ghimpu. „El este printre puținii care au această credință foarte sinceră că lucrurile pot fi schimbate, că R. Moldova poate deveni stat european”, a mai spus aceasta. Ea a mai spus că deocamdată Dorin Chirtoacă nu este pregătit să conducă un partid, fiindcă nu are încă acea experiență de viață în acest sens.

Deputatul PL, Valeriu Munteanu este de părere că în spatele grupului de reformare se ascund anumite scopuri ascunse și nu dorința de a vota pentru Guverul Filat 3 și a menține PL-ul la guvernare. Acesta regretă modul în care  au hătârât ei să rezolve această problemă. „Capul este undeva alături de noi. Am impresia că oamenii sunt jucați, se joacă cu sentimentele”, a declarat Valeriu Munteanu. Totodată aceste susține că este imposibil de a convoca congresul pentru demiterea președintelui PL, Mihai Ghimpu din funcție. „Miroase a trădare din partea grupului de reformare al PL. Acțiunea pe care au inițiat-o va eșua și va fi una rușinoasă pentru ei. Ulterior aceștia ar putea pleca din partid.” El a mai spus că chiar dacă congresul se va convoca, nu crede că se vor aduna numărul necesar de voturi.

Deocamdată, vice-președintele PL Dorin Chirtoacă nu a făcut declarații pe marginea acestui caz, dat fiind faptul că este plecat într-o deplasare.

The show must go on

Cam asta

blog: www.vieru.eu

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii