REFORMA ELECTORALĂ – CONDAMNATĂ LA SUCCES

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Mai mult de jumătate din populaţia ţării îşi doreşte un sistem electoral uninominal sau mixt, 12 la sută vor o alta formă, prin selectarea candidaţilor din lista propusă, şi doar 23 la sută sunt adepţii păstrării actualului sistem proporţional de vot, arată ultimul sondaj realizat de compania IMAS, la comanda asociaţiei Promo-Lex. Iar în următoarea perioadă numărul celor care vor schimbarea sistemului electoral ar putea să mai crească, rezultat al campaniei de informare promovată de autorii proiectului de modificare a actualului sistem politic.

Rezultatele sondajului scot în evidenţă un lucru esenţial: sistemul electoral actual (alegeri pe liste de partid) a suferit eşec, partidele au clacat, iar populaţia vrea o schimbare, doreşte o implicare mai vizibilă în procesele politice. Incapacitatea clasei politice de a se reforma pe parcursul celor peste 25 de ani de la independenţă, scandalurile politice care izbucnesc destul de frecvent, perpetuarea crizelor politice, gravele probleme de integritate ale unor deputaţi şi lipsa, în majoritatea cazurilor, a pedepselor prevăzute de lege, abuzul de imunitate, precum şi listele netransparente şi elaborate după criterii neclare au creat în societate o puternică senzaţie de „utilizare perversă” o dată la patru ani.

Efectul. Alegătorului i s-a lehămetit felul în care îi sunt reprezentate interesele de către cei aleşi pentru acest lucru, i s-a lehămetit şi faptul că în forumul legislativ central al ţării ajung uneori şi indivizi care contravin principiilor şi obiectivelor anunţate de partide în campaniile electorale.  Poporul vrea o schimbare, vrea, cel puţin, să aibă senzaţia că participă la procesele politice. Îi va oferi această şansă noul sistem uninominal sau mixt? E greu de răspuns. Dar dacă autorii reformei vor comite greşelile premergătorilor lor şi vor admite o nouă perioadă de creştere a dezamăgirilor, sunt sigur că pedeapsa nu va întârzia să apară şi reforma va fi compromisă după primele exerciţii electorale.

Vom trăi şi vom vederea. Ce este sigur acum, populaţia vrea o schimbare, iar argumentele opozanţilor reformei, care sunt vagi de cele mai multe ori,  nu va putea să inhibe această dorinţă firească. Important este, repet, ca autorii reformei să fie consecvenţi şi să ofere poporului ceea ce este al poporului. ŞI dacă acest lucru se va întâmpla, reforma, ne place sau nu ne place, este aproape sortită la succes.

 

Ţineţi ritmul!

Comentarii