Reforma clasei politice. Schimbarea sistemului electoral. Un Parlament mai aproape de cetateni.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Toate sondajele din ultimii ani arata ca cetatenii n-au incredere in clasa politica. De ce, doar Parlamentul este ales de popor. Unde apare problema, nu in mecanismul de alegere a deputatilor?!

La etapa actuala in Republica Moldova functioneaza sistemul electoral proportional (vezi Codul Electoral), adica la alegerile parlamentare oamenii voteaza liste de candidati propusi de partidele politice. De obicei in fruntea acestor liste ajung persoane anomine, oameni cu bani care au legaturi personale cu liderul, iar asta conduce la formarea unui Legislativ fara legitimitate populara. Din start dispare legatura dintre cei alesi si alegatori. Asa ajungem la problema de mai sus, lipsa increderii poporului in clasa politica – criza de democratie.

Fie ca unor partide le va conveni sau nu, dar este necesar o ampla reforma a sistemului electoral. Azi Plahotniuc a propus renuntarea la sistemul proportional si trecerea la sistemul electoral uninominal (vezi video). Ce inseamna asta concret? Tara va fi impartita in mai multe circumscriptii electorale si fiecare circumscriptie/raion isi va alege propriu deputat care-i va reprezenta in Parlament. Noutatea este ca deputatul ales va putea fi demis de cei care l-au votat!

Noul sistem electoral la sigur va fi criticat de multi, si nu pentru ca ar fi rau ci pentru ca a fost propus de liderul PDM. Aceasta initiativa curajoasa va fi atacata in egala masura si de pro-rusi si de pro-europeni. Iar cei mai aprigi opozanti vor fi acei lideri de partide care lucreaza doar la Chisinau si nu au echipe in teritoriu. Dar asta mai putin conteaza. Conteaza cum va reactiona societatea civila? Conteaza ce vor spune oamenii simpli din satele si orasele Moldovei. Sunt ei de acord, sau nu, sa-si aleaga direct politicianul care sa-i reprezinte in Parlament. Asta este intrebarea fundamentala.

Totodata, moldovenii aflati peste hotare isi vor putea trimite in Parlament deputatii lor. Deci prin noul sistem electoral se incearca sa se faca ceva care nu a mai fost pina acum in Moldova, si anume deputatii sa nu mai raspunda in fata partidului ci in fata oamenilor care i-au votat.

PS – O provocare mare va fi cum de facut ca si cetatenii din regiunea transnistreana sa aiba reprezentantii lor in Parlamentul de la Chisinau? Rusia si Dodon vor incerca sa puna piedici, pe ei ii intreseaza federalizarea. Noi insa dorim ca dupa 25 de ani de la Razboiul dintre frati, cele doua maluri ale Nistrului sa se apropie intr-un stat unitar! Divizati nu vom putea ajunge in UE.

 

Comentarii