„Referendumul” găgăuz – o locomotivă electorală?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Iată că duminica, liderii politici din Găgăuzia şi-au satisfăcut hatârul şi au petrecut aşa-numitul „referendum”, care a fost interzis de o instanţă judecătorească din Comrat.

Guvernul de la Chişinău a reacţionat destul de anemic la iniţiativa care adie nu doar a voluntarism administrativ şi politic, dar şi niţel a separatism. Era de aşteptat – însăşi iniţiatorii şi susţinătorii „plebiscitului” sunt oamenii din teritoriu, care reprezintă guvernarea de la Chişinău. Nu este secret pentru nimeni că PD şi PLDM reprezintă o majoritate absolută în legislativul de la Comrat şi fără participarea lor o astfel de iniţiativă nu ar fi putut avea loc.

Mai ruşinoasă, în acest context, par tentativele nostime ale unor crainici şi analişti de la Chişinău de a identifica „mâna Moscovei” şi „conspiraţie comunistă” în mişcările de la Comrat, doar de dragul de a spăla odată în plus partidele aflate la guvernare în Republica Moldova  de orice responsabilitate politică.

Totuşi, cine şi pentru ce are nevoie de un referendum care, deocamdată, nu poate avea niciun fel de urmări juridice şi politice? Zic „deocamdată”, pentru că urmează să vedem ce vor face liderii găgăuzi cu rezultatele acestui „referendum”. Îi vor folosi pentru a acumula capital politic sau pentru a şantaja Chişinăul cu acţiuni separatiste? Vom trăi şi vom vedea.

Să nu uităm totuşi şi de PCRM, rolul căruia nu este prea clar în toată această poveste. Probabil, comuniştii au susţinut referendumul din regiune din pur opurtunism: pentru a nu pierde ceea ce le-a mai rămas şi în speranţa de a mai câştiga ceva în plus. Cu toate astea, în perspectivă, anume PCRM ar putea fi acel care va avea de pierdut de pe urma acestui referendum. În cazul în care iniţiatorii lui vor fi băieţi deştepţi (iar ei există, la sigur), vorconverti rezultatele obţinute într-o platformă politică, prin care la următoarele alegeri parlamentare, vor muşca puternic din ceea ce a mai rămas din electoratul comunist. Va avea de profitat aici şi PD-ul, care are nevoie şi el de Găgăuzia în calitate de locomotivă electorală.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole