Recunoașterea studiilor și a experienței de muncă în toată Europa

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Scriu acest articol deoarece am un fost coleg de clasă care a făcut liceul în Marea Britanie, iar apoi s-a întors în Republica Moldova și nu a putut să intre la studii la USM, deoarece universitatea nu recunoștea diploma de liceu obținută de el în Marea Britanie. Până la urmă, a plecat tot în Anglia să-și continue studiile.

Și mai problematic stau lucrurile pe dimensiunea opusă: cei care și-au făcut studiile în R.M. și doresc să se angajeze la muncă peste hotare se ciocnesc deseori cu problemă că diploma de specialitate obținută de ei nu este recunoscută. Astfel, ei sunt nevoiți să facă omologări, cursuri suplimentare de instuire, să umble pe la diferiți funcționari și să cheltuie o groază de bani și timp dacă vor să-și profeseze specialitatea de acasă în continuare într-o țară U.E. Acest obstacol, precum și nevoia obținerii unui permis de muncă, îi determină pe mulți să renunțe la lucrul pe specialitate în favoarea muncii necalificate. Astfel, medicii, profesorii sau inginerii ajung muncitori la construcții, menajeri sau îngrijitori de bătrâni și copii.

Unirea și implicita aderare la Uniunea Europeană înseamnă rezolvarea acestei probleme. Una din prevederile tratatelor U.E. este standardizarea studiilor superioare (sistemul ECTS), dar și al certificatelor de calificare profesională. Astfel, un medic cu rezidențiatul făcut în România poate profesa în orice altă țară europeană, sau cel puțin nu întâlnește obstacole de ordin legal să facă acest lucru. După unire, de același privilegiu se vor bucura și specialiștii din Republica Moldova.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Iulian Gramațki

Iulian Gramațki

Doctorand în economie la Goethe Universität Frankfurt; licențiat în Administrare de Business și Științe Politice la Saint Louis University Madrid; membru al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale și al Platformei Civice „Acțiunea 2012”. Cunoști...

Ultimele articole