Recensamint 2014. Cinci probleme existentiale pentru Republica Moldova

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Dupa 25 de ani de la destramarea URSS, statul independent Republica Moldova sufera din cauza mai multor probleme fundamentale: integritate, economie, identitate, geopolitica, elita.

1. Proclamarea independentei in 1991 si frica de unirea cu Romania a facut ca Rusia sa ne dezbine. Ma refer la razboiul din 1992 intre malurile Nistrului si in rezultat institutionalizarea regimului separatist transnistrean, care ne afecteaza integritarea teritoriala pina in prezent.

2. Trecerea de la economia de stat la economia privata s-a facut brusc, iar in rezultat s-a generat o criza sistemica a sectorului de afaceri, si in lant lispa locurilor de munca, salarii mici, o valuta nationala slaba. Economia aflata in haos a condus inevitabil la procesul migrarii masive a fortei de munca peste hotare. Daca la recensamintul din 2004 eram aproximativ 3,5 milioane de oameni, datele din 2014 arata ca suntem cu jumate de milion mai putini.

3. Dupa un sfert de secol, datele ultimului recensamint (2014) arata ca 75% din cetatenii Rep. Moldova se considera moldoveni. Aparent acest fundament identitar etnic ar trebuie sa ne uneasca ca popor, totusi din acesti 75% de populatie care vorbesc si scriu in aceeasi limba aproximativ 50% numesc limba moldoveneasca (cum e scris in Constitutie) si cam 25% o numesc romana, asa cum se invata in scoli… Problema este deja cronica si partidele politice au grija frecvent sa profite de ea in scopul consolidarii segmentelor electorale.

4. Nu e destul ca ne impartim in doua tabere antagoniste din cauza denumirii limbii, ne impartim in doua tabere si din perspectiva geopolitica, ori o parte vor ca Moldova sa se integreze in UE, alta parte pledeaza pentru apropierea de Rusia (asa cum era pe vremea URSS). Acest clivaj civilizational a fragmentat clasa politica – in rezultat in 2017 ne-am pomenit cu un Guvern pro-european si un Presedinte pro-rus. Minunat popor, minunata conducere, minunat viitor!

5. Responsabil de soarta unei turme este ciobanul, responsabil de progresul sau regresul unei societati este elita conducatoare. Toate aceste 4 probleme descrise mai sus denonta ca statul Republica Moldova a avut in acesti 25 de ani o elita de proasta calitate, apogeul fiind furtul unui miliard de dolari din BEM… Ce facem mai departe, ne putem dezvolta politic si economic fara o constiinta nationala clara?

Comentarii