Recapitularea operațiunii „Anti-Leancă”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Planului lui Vlad Filat, de eliminare a lui Iurie Leancă din cursa pentru guvernare, a mers ca pe apă. Comuniștii s-au jucat cu premierul desemnat, apoi l-au doborât fără să clintească. Toate acestea s-au întâmplat conform înțelegerii dintre Vlad Filat și Vladimir Voronin.

De ce Filat a organizat tot acest circ împotriva lui Iurie Leancă?

Totul a început într-o zi de 13, ora 13, anul 2013. Atunci Filat a ieșit și a denunțat Acordul încheiat între PLDM-PL-PD, crezând că astfel va obține mai multe puncte și va crește pe scara succesului în politica moldovenească. De fapt, atunci, pe 13, ora 13, anul 2013 Filat a stârnit împotriva sa o mulțime de oameni, inclusiv din propriul Partid.

Până atunci nimeni nu cunoștea cu ce se ocupă Vlad Filat. Erau doar vorbe aruncate în vânt, acuzații și dezbateri pe la posturile TV subordonate. Apoi au apărut dovezi că Vlad Filat nu este un înger în mijlocul celorlalți politicieni. S-a demonstrat că de fapt este un beneficiar care strângea roadele bănești ale „guvernării” sale.

A venit ziua de 05 martie 2013. A fost ziua în care Filat a fost doborât și alungat din Casa Guvernului. Această zi a însemnat schimbarea pentru Moldova și pentru PLDM. Țara a scăpat de un ratat politic, iar PLDM a fost pus în situația să caute un alt candidat pentru postul de premier.

După lungi discuții și negocieri, la sfârșitul lunii mai 2013 este desemnat noul Guvern. În fruntea acestuia a fost pus Iurie Leancă, prim-vice-președintele PLDM.

Leancă a venit în fruntea Executivului după o lungă perioadă în care s-a ocupat de relațiile internaționale ale Republicii Moldova. A început să guverneze țara ca pe o ambasadă, apoi a început să învețe meseria de premier, de conducător al tuturor miniștrilor și ministerelor.

Peste câteva luni de la desemnarea lui Iurie Leancă au început să se vadă rezultatele politice obținute de către noul premier. Acesta a început să apară tot mai mult în public, mai pozitiv și mult mai cumpătat decât șeful partidului din care face parte. Foarte repede, Iurie Leancă câștigă încrederea populației și mai mult teren în fața „colegului” și „prietenului” Vlad Filat.

Spre toamna anului 2013 au apărut primele semne deschise de invidie din partea celui care se considera Numărul UNU în țară, cunoscut în partid sub numele de cod „Șăfu”. Vlad Filat înțelege ascensiunea lui Iurie Leancă și simte că-i sunt amenințate toate planurile de viitor. Fostul Numărul UNU vede că ar putea să rămână fără funcția de președinte al PLDM, precum și că Iurie Leancă ar putea fi preferat să ocupe una din funcțiile importante în stat. Filat începe să alerge din urma lui Iurie Leancă și se arunca tot mai mult în obiectivele camerelor de luat vederi, fără să permite colegului său de partid să apară prea des la TV. Tot el participă la tăieri de panglici verzi la mai multe instituții medicale și școlare, motivând că proiectele de renovare/construcție au început pe timpul că el era premier.

În cele câteva luni rămase din 2013, apoi în anul 2014, Vlad Filat nu a încetat să meargă pe urmele lui Iurie Leancă și nu i-a permis premierului să se afirme ca lider în fața alegătorilor, apărându-și postul de lider de partid și garanția că Leancă nu va fi îndrăgit foarte mult de popor.

În toamna anului 2014 a fost dat startul campaniei electorale. Au fost lansate semnale că Filat vrea să-l elimine pe Iurie Lenacă din cursa pentru parlamentare și pentru Guvern, însă nu era cunoscut planul. Toți au crezut că dorința este doar din motivul că politicianul Iurie Leancă a început să fie apreciat tot mai mult, chiar dacă Filat s-a chinuit un an și jumătate să nu fie așa, dar, ulterior, s-a demonstrat că au fost și alte motive, legate de bani, contrabandă, delapidarea averii statului.

Filat a negat de fiecare dată că nu-l vrea pe Leancă premier. A început perioada de incertitudine și de presiune asupra liderului PLDM. Până la urmă, silit de împrejurări, Vlad Filat anunță cu jumătate de gură că „Iurie Leancă este candidatul PLDM pentru funcția de Premier al Republicii Moldova”. Declarația a fost făcută în fața mulțimii și avea ca scop să închidă gura celor care anticipau un plan „Anti-Leancă”, gândit și coordonat de Vlad Filat.

A venit ziua alegerilor. Filat s-a trezit că a trecut și noul scrutin fără să-l elimine definitiv pe Iurie Leancă. Prim-vicele partidului deja a luat avânt și urca în modul cel mai sigur spre postul de premier.

La începutul lunii decembrie 2014, chiar după ziua alegerilor, Vlad Filat începe ultima bătălie împotriva lui Iurie Leancă. Cel din urmă, bănuind despre complotul împotriva sa, lansează acuzații legate de BEM și dispune o investigație în cazul celui mai mare furt al proprietății de stat din istoria Republicii Moldova, în care se presupune că este implicat și Vlad Filat, alături de prietenul său, Ilan Shor.

Filat a găsit ultima armă împotriva colegului – PCRM-ul. El știa că Voronin nu va accepta niciodată să voteze în calitate de premier „o lebădă moartă”. A început pregătirea Planului și punerea acestuia în aplicare. Principalul scop era să nu fie semnată o alianță cu Partidul Liberal, pentru că partidul lui Ghimpu era garanția lui Iurie Leancă. Filat începe discuțiile cu PCRM și povestește acestora de ce nu-l vrea Premier pe colegul său și de ce comuniștii trebuie să-și bată joc de acesta. Liderul PLDM a început să fie ca Meșterul Manole, numai că în politică. Tot ce se înțelegea cu PL seara era dărâmat până a doua zi dimineața. A fost făcut imposibilul ca PL să nu fie atras la putere.

A venit ziua votului. Filat a fost asigurat că Leancă nu va fi premier. Unicul pericol a venit de la Mihai Ghimpu, care a cerut o amânare până marți, să se negocieze o alianță nouă. Vlad Filat, văzut că planul său este în pericol, a ieșit la tribuna Parlamentului și a insistat ca votul să nu fie amânat, că deja se întinde prea mult, iar Moldova „are nevoie” de un Guvern cu drepturi depline. Toți l-au ascultat pe Filat, iar președintele Parlamentului a supus votului insistența liderului PLDM. În rezultat, Guvernul Leancă nu a trecut de votul parlamentarilor, iar Planul lui Filat a fost realizat cu succes – Iurie Leancă a fost eliminat definitiv!

Am scris despre planul lui Filat câteva zile în urmă, înainte de ziua votului de ieri. Am fost acuzat că scriu aberații, că Leancă va fi desemnat premier cu votul PCRM, iar eu voi rămâne doar cu textul scris pe blog. De fapt, s-a întâmplat fix cum am scris. Filat a scăpat de Iurie Leancă, obținând garanția că acesta nu ajunge un lider important în țara noastră. Însă, Vlad Filat nu a reușit să-l alunge pe Leancă din Partid. Cel din urmă a anunțat ieri seara că este împotriva colaborării cu PCRM și că se va impune în Partid, chiar la următoarea ședință a Partidului.

Dragă Filat, ai reușit să elimini un om de la guvernare, însă nu ai reușit să aperi fotoliul de președinte al PLDM. Așteaptă surprize de la Iurie Leancă!

Comentarii