Războiul Sovietic va fi marcat la Chișinău, însă nimic despre foamete și deportări

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 92 din 16 martie 2015, „Guvernul Gaburici” va celebra cea de-a 70-a aniversare de la „Victoria poporului sovietic în Marele Război pentru Apărarea Patriei 1941-1945”. În acest sens, a fost expediat spre Parlament ratificarea acordului Statelor CSI, potrivit căruia veteranii din Moldova vor primi și medalii identice cu cele din Rusia și alte țări. Cel mai probabil, aceste medalii vor avea „Lentocica lui Gheorghe”, simbolul războiului dintre Rusia și Ucraina, în desfășurare chiar în aceste clipe.

IMG_1444.JPGAcordul CSI cu privire la marcarea „Victoriei Sovietice” a fost semnat de către Președintele Nicolae Timofti, care ocazional se consideră și un mare român, cinstit chiar și de către unioniștii de la Chișinău și București.

Din păcate, Guvernul Republicii Moldova nu spune nimic despre tragedia care a urmat acestei mari „victorii sovietice” în anii 1946-1947, când Rusia a organizat cea mai mare foamete din istoria țării noastre. Atunci au murit mii de oameni, însă acest lucru nu este comemorat. Potrivit guvernanților, este mai important de marcat cu mare fast ocupația sovietică, decât de comemorat și de cinstit pe cei care au murit lucrând să hrănească tot Kremlinul și cele mai importante orașe rusești. Poate că premierul nu cunoaște, fiindcă este fără școală absolvită și cu BAC-ul picat, însă în perioada anilor 46-47, după „Marea Victorie”, de fapt după ocupație, toate șoproanele țăranilor din Basarabia au fost măturate, iar cei care încercau să ascundă pâinea erau omorâți, împușcați în fața familiei.

Tot nimic nu se spune și despre deportări. La fel este o temă însângerată și deloc amintită de guvernanți, însă trebuie să împrospătăm mintea și să cunoaștem că atunci au fost deportați țărani voinici și harnici. În Basarabia, 90 vagoane au pornit din stația Taraclia, 44 vagoane – din stația Basarabeasca, 44 vagoane – din stația Căușeni, 48 vagoane – din stația Tighina, 187 vagoane – din stația Chișinău, 48 vagoane – din stația Ungheni, 83 vagoane – din stația Ocnița, 133 vagoane – din stația Bălți, 73 vagoane – din stația Florești, 40 vagoane – din stația Râbnița, 38 vagoane – din stația Bolgrad, 103 vagoane – din stația Arțiz, 340 vagoane – din stația Cernăuți.

Îmi este rușine de acest Guvern care serbează ocupația rusă și uciderea a sute de mii de oameni, prin foamete și deportări. Îmi este silă de toți politicienii care se pun în genunchi și o sug unii de la alții.

Puteți citi proiectul aici, iar hotărârea aici.

 

Comentarii