Razboiul Romaniei impotriva poporului moldovenesc continua

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Valentin COROBAN AUTOR
05 Octombrie 2010
Nr. 143 din 05.10.10

De ce nu sintem lasati sa ne hotarim singuri soarta?

De 20 de ani nu sintem lasati in pace tocmai de catre cei care, paradoxal, pretind ca ne sint frati, adica de catre romani, mai bine zis de catre politicienii din aceasta tara. De 20 de ani ni se tot spune cum si ce limba trebuie sa vorbim, pe cine sa alegem sa ne conduca, cum sa ne inchinam si la cine, cum sa ne respectam datinile, ce fel de istorie trebuie sa invatam, cit si cind sa tacem sau sa vorbim si cit de ascultatori trebuie sa fim.

Niciodata, in toti acesti 20 de ani, administratiile, guvernele care s-au perindat pe la Bucuresti nu ne-au ajutat deschis, la lumina zilei, in legalitate, pe cai oficiale de colaborare la nivel de guverne. Politicienii de la Bucuresti au ales intotdeauna calea ascunzisurilor, canale secrete de finantare a unor grupuri de indivizi dubiosi din R. Moldova. Acestea au fost si motivele unor permanente esecuri, motive care au dus la cele mai mari evaziuni fiscale, la spalari de zeci si zeci de milioane de dolari din bugetul din ce in ce mai saracit al Romaniei. Desi au fost efectuate controale prin care s-au constatat aceste uriase delapidari, autoritatile romane au secretizat toate aceste dosare. Beneficiarii moldoveni ai tuturor finantarilor romanesti, pe linga faptul ca s-au imbogatit serios si s-au impartit si cu intermediarii lor romani, nu au pus absolut deloc in practica, cu rezultate certe, proiectele pentru care primeau acesti bani. Cu banii romanesti destinati editarilor de manuale, dictionare, renovarii diferitelor obiective culturale sau religioase si multe altele, moldovenii └pro-romani” si-au ridicat case luxoase, si-au ingrosat conturile personale din banci si, de ochii lumii, au scos cite o fituica de ziar, revistuta sau cite o carte cu tiraje mincinoase extrem de ridicate in facturile duble, in realitate fiind vorba de tiraje confidentiale, minuscule.

Obsesia bolnava a Romaniei Mari

Daca ar fi fost vorba doar de atitea cite am vorbit mai sus, ne-am fi oprit aici, caci e treaba romanilor cum vor sa-si fure din propriul buget, dar politicienii de la Bucuresti au dorit si vor si acum ca sa exercite si controlul politic asupra guvernelor de la Chisinau. Acesti politicieni si-au tot construit capital electoral din himera refacerii Romaniei Mari prin alipirea la Romania, pentru inceput, a R. Moldova. Spunem └pentru inceput” deoarece, in viziunea lor, la rind urmeaza teritoriile din componenta Ucrainei, Nordul Bucovinei si Sudul Basarabiei, precum si Cadrulaterul bulgaresc. Din aceste motive, chiar si la ora actuala, Romania isi tradeaza aceste intentii prin refuzul de a semna Tratatul bilateral cu R. Moldova. Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe al Romaniei, saptamina trecuta, aflat fiind la Chisinau, fiind intrebat despre motivele tergiversarii semnarii Tratatului politic de baza si a Acordului privind frontiera moldo-romana, a declarat ca └textele documentelor se discuta, insa nu este oportun sa se vorbeasca despre niste termene concrete.” „Nimanui nu-i place sa fie somat de termene. Este doar un pretext. Or, Romania a fost primul stat care a recunoscut independenta Republicii Moldova”, a adaugat Baconschi, spunind ca in prezent intre cele doua tari se negociaza textul unui acord de gestionare comuna a frontierei. Va dati seama, ditamai seful diplomatiei, dupa aproape 20 de ani, ne arunca praf in ochi si ne spune ca inca └se discuta, nu este oportun sa se discute despre termene concrete”? Despre ce fel de somatie mai poate fi vorba dupa 20 de ani? Suntem totusi o tara membra a ONU, iar ministrul roman ne trateaza ca pe niste analfabeti juridici si diplomatici!

Sfidati si mintiti la noi acasa

De peste un an si jumatate, Romania tot mai contestatului Traian Basescu a declansat o ofensiva fara precedent impotriva Republicii Moldova. Momentul culminant, sub aspectul violentelor tragice, a fost 7 aprilie 2009, ziua tentativei de lovitura de stat de care Romania nu e straina. Dupa alegerile din iulie 2009, Romania, prin └mobilizari”, complicitati euro-americane, a contribuit la instalarea unui guvern marioneta, impopular, nereprezentativ si contrar optiunii majoritare a populatiei acestei tari. └Romania nu a manifestat niciodata atitudine imperialista, anexionista, agresiva si necivilizata fata de Republica Moldova”, a mai declarat, saptamina trecuta, ministrul Afacerilor Externe al Romaniei, Teodor Baconschi. Dar, pe linga deja cunoscutele amestecuri romanesti in treburile interne ale Romaniei, cum poate fi taxata intentia lui Basescu de a da cetatenie Romaniei tuturor locuitorilor R. Moldova? Oare asta nu inseamna chiar atitudine anexionista, invaziva mai ales ca astfel contribui si la depopularea masiva a acestei tari?
Odata cu instalarea brutala si nefireasca guvernarii liberal-democrate, Romania a ocupat institutional si mediatic R. Moldova. Majoritatea deciziilor politice importante au fost luate la Bucuresti si executate cu docilitate de catre conducatorii de paie de la Chisinau, iar asta sub ochii nepermis de ingaduitori ai UE si CE. Aceste institutii continentale au permis guvernantilor liberal-democrati de la Chisinau cele mai revoltatoare abuzuri constitutionale cu putinta, dar si cele mai grosolane incalcari ale normelor europene. Au permis toate aceste lucruri, in opinia noastra si a mai multor experti independenti, din perspectiva certitudinii ca R. Moldova nu are nici o sansa de integrare europeana, altminteri n-ar fi admis incalcarea celor mai vitale norme europene. Lasindu-i pe guvernantii moldoveni ca sa calce in strachini, sa ofere singuri motive flagrante de neadmitere a R. Moldova in UE, Europa nu doar ca n-a cistigat nimic in plan democratic regional, dar s-a pomenit cu un aflux de contrabanda cu marfuri din aceasta tara pe pietele europene nemaiintilnit pina acum. Mai mult decit atit, UE este nevoita sa asiste neputincioasa la felul in care Vladimir Filat a legalizat contrabanda cu marfuri transnistrene sub acoperirea stampilei vamale a R. Moldova vindute lui Igor Smirnov pentru 80 de milioane de dolari pe an.

Campanie electorala diplomatica pentru AIE

Organizarea la Chisinau, saptamina trecuta, a celei de-a III-a Reuniuni informale a Grupului pentru Actiunea Europeana a Republicii Moldova, la care au participat citiva oficialii din statele europene, a fost, avem suficiente motive s-o credem, o mobilizare electorala romaneasca pentru ca cel german si cel francez nu au cam venit. Declaratiile de sprijinire a AIE facute de catre ministrul de Externe al Romaniei si de catre europarlamentarii romani demonstreaza ca tara vecina s-a implicat in campania electorala de aici. Europarlamentarul roman Adrian Severin a declarat: └Alegerile care urmeaza nu sint alegeri obisnuite. Este vorba de o alegere intre doua tipuri de destin: intre trecut si viitor, intre stagnare si dezvoltare, o alegere intre o forma de viata care este caracterizata printr-un dinamism scazut cu o optiune undeva in periferia istoriei europene si un alt model care se caracterizeaza prin modernitate europeana”. In opinia electorala pro AIE a europarlamentarului, Alianta ar fi reusit sa obtina rezultate notorii └Prin organizarea acestei reuniuni la Chisinau, Uniunea Europeana a dat un mesaj politic clar de sustinere a autoritatilor Republicii Moldova (adica AIE; n.red.), manifestindu-si concomitent si sprijinul pentru actiunile viitoare.”
Acest fost activist al Uniunii Tineretului Comunist din Romania ne demonstreaza si el nu doar ca nu are habar de realitatile concrete de aici, dar isi tradeaza totalul sau dispret fata de optiunile politice ale majoritatii polulatiei R. Moldova. Vorbeste despre imaginare rezultate notorii ale AIE, dar nu scoate o vorba despre faptul ca guvernarea liberal-democrata a inglodat tara in datorii pe zeci de ani inainte doar ca sa se mentina la putere, ca aceasta guvernare si-a batut joc cum a vrut de Constitutia tarii si a incalcat toate normele europene, ca a organizat un costisitor referendum doar ca sa-si faca campanie electorala prezidentiala Filat si Lupu. Romanii isi imagineaza ca daca au convins citiva oficiali europeni sa vina intr-o excursie la Chisinau ii pot prosti pe moldoveni cu asta, ca ii vor convinge sa voteze aceasta clica de la guvernare si ca de aici, in mod automat, prosperarea va pogori pe capul moldovenilor. Filat a imprumutat miliarde de euro ca sa se mentina la putere, dar moldoveanului nu i-a crescut cu nimic nivelul de trai. Vrea sa scoata ochii oamenilor cu construirea a vreo zece case pentru sinistrati, iar in tot acest timp TIR-urile cu marfuri de contrabanda trec fraudulos granita pe sub nasul protejatului sau de la Vama. Numai la Giurgiulesti ce se face cu loturile de tigari de contrabanda!

Cit de vulgar e, la urma urmei, totul!

Mare fatarnicie diplomatica, despre asta e vorba! Despre ce integrare europeana a R. Moldova si liberalizare a regimului de vize pentru moldoveni putem vorbi atita timp cit Filat a dat stampila vamala a R. Moldova nerecunoscutului regim de la Tiraspol? Acestia chiar ii cred prosti de tot pe moldoveni si n-au inteles nimic din lectia oferita pe 5 septembrie!
Insistenta cu care politicienii romani incearca sa cistige si adeziunea unor emisari europeni in campania electorala de sprijinire a improvizatei Aliante liberal-democrate de la guvernare este, in egala masura, simpla si vulgara. Dupa 19 ani de eforturi de a controla politic guvernul de la Chisinau si institutiile de baza ale statului moldovean, Romania, de un an, are sub control pe presedintele interimar Ghimpu prin increngaturile tenebroase, pasibile de santaj, ale afacerilor sale moldo-romane cu apele minerale, cu firme controlate de catre securisti romani dovediti, precum si pe premierul Vladimir Filat, santajabil cu dosarul sau penal de contrabanda cu tigari de la Parchetul General al Romaniei. Datorita acestor atuuri, Romania, prin politicieni si serviciile secrete, si-a infiltrat agenti de influenta in R. Moldova in serviciile secrete ale acestei tari, in MAI, la Presedintie pe Dan Dungaciu, in Guvern, mass-media nationala, Primaria Chisinaului si restul celorlalte. Ura politicienilor si agentilor secreti romani fata de presedintele Vladimir Voronin li se trage de la faptul ca acesta a tinut la independenta si securitatea nationala a R. Moldova, la neamestecul in treburile interne ale statului, ca a pretins respect national reciproc si a dorit ca relatiile bilaterale sa se desfasoare legal, la nivel de autoritati oficiale ale statului, nu prin ocolirea legislatiei moldovenesti si subminarea autoritatii statului nostru. Desteptii din presa si analistii de dictionar citit in graba au taxat aceasta demnitate ca politica proasta cu vecinii_ Acum R. Moldova, de un an de zile, inca se afla in situatia in care trebuie sa rabde cele mai cumplite presiuni externe, amestecuri de natura sa duca la dezmembrarea tarii, iar toate acestea impotriva vointei majoritatii covirsitoare a populatiei tarii. Tocmai populatia acestei tari este neglijata, sfidata si batjocorita prin cele mai diabolice planuri de impunere la Putere a unor interese straine tarii, a unor modele care nu au nimic in comun cu felul de-a fi a moldoveanului, cu nevoile lui de zi cu zi. Observam, asadar, ca razboiul Romaniei impotriva poporului moldovenesc continua cu o si mai mare violenta si intensitate. Nu sintem lasati cu nici un chip sa ne decidem singuri propriul destin, sa hotarim noi de ce avem nevoie sau nu, sa ne alegem singuri, nesiliti de nimeni, prietenii si sa nu fim obligati cu forta sa ne acceptam permanent un frate mai mare care sa ne spuna doar el ce cale trebuie sa urmam. Ne ajunge! Are si rabdarea noastra o limita! La 28 noiembrie, la alegerile parlamentare, vom rasturna cu talpele in sus fariseii si vinzatorii de tara.
Valentin COROBAN

http://moldova-suverana.md/?subaction=showfull&id=1286210503&archive=&start_from=&ucat=13&
05 Octombrie 2010
Nr. 143 din 05.10.10

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Nicolae Pascaru

Nicolae Pascaru

CURRICULUM VITAE Numele: Pascaru Prenumele: Nicolae Data şi locul naşterii: 18 iulie 1975, s. Chircăeşti, r-l Căuşeni Cetăţenie: Republica Moldova 1998 – 2002 Universitatea de Studii Umanistice din Moldova, Facultatea de drept, licenţiat în dr...

Ultimele articole