Razboiul din estul Ucrainei şi alegerile parlamentare din 30 noiembrie

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Fortele armate ucrainene in ultimele citeva zile au suferit infringeri dureroase in confruntarile cu separatistii prorusi, ajutati de trupele ruse regulate.

Expertii ucraneni si internationali, au constatat ca armata ucraineana este prost echipata, insuficient instruita, fiind atestate si grave erori in conducerea si planificarea operatiunilor de catre conducerea de virf a Armatei.

Putin este imbatat de succesele obtinute de armatele sale in Ucraina, declarind  Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că trupele regulate ruse ar putea cuceri Kievul în două săptămini.

Exista pericolul unei invazii masive a trupelor ruse, care s-ar putea solda cu pierderea unei parti importante din teritoriu si extinderea Novorusiei pina la Odesa.

Dupa Negocierule de la Minsk, dintre Putin si Porosenko, Rusia a obtinut transnistrizarea conflictului din Ucraina si anume, instituirea mecanismului de negocieri in formatul OSCE, Rusia, Ucraina, plus reprezentantii republicilor autoproclamate Lugansk si Donetk.

Iar intilnirea din 1 septembrie in noul format de negocieri, unde separatistii au cerut recunoasterea independentei, ne demonstreaza ca discutiile despre pace sunt folosite de Rusia si separatisti  drept paravan, in realitate Rusia a declansat o operatiune militara de proportii in estul Ucrainei.

Fara sprijinul ferm si consistent al UE su SUA, Ucraina va fi supusa la o interventie brutala militara a Rusiei, si va fi impartita in doua, iar Novorusia va ajunge pina la Odesa, in componenta careia va intra si transnistria, fiind in pericol si R.Moldova.

Pe hartile Novorusiei publicate de catre separatistii prorusi, apare si teritoriul actual al R.Moldova cu tot cu transnistria.

UE a intervenit in favoarea Kievului, si a adresat un ultimatum Rusiei, oferindu-i sapte zile pentru a inceta interventia si ostilitatile din Ucraina.

Insa, imediat dupa Consliul UE au aparut patru tari si anume, Cehia, Slovacia, Ungara si Cipru, care au declarat ca nu sustin noi sanctiuni impotriva Rusiei, si ca vor aplica dreptul de veto.

Referitor la R.Moldova, Rusia  doreste un rezultat favorabil al fortelor antieuropene si proruse la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, pentru a schimba cursul geopolitic al RM.

Daca in Ucraina, Rusia a ales calea interventiei armate, atunci in cazul R.Moldova se va incerca la prima etapa cucerirea puterii politice pe cale pasnica, prin intermediul victoriei fortelor proruse in alegerile parlamentare.

In cazul victoriei fortelor propuse la alegeri, in formatul PCRM+PSRM si altii, Kremlinul ar impune o aderare rapida a R.Moldova la Uniunea Vamala si Uniunea Economica Eurasiatica, urmata de confederalizare, cu oferirea  pentru regiunea transnistreana a statutului de republica, egal cu cel al RM.

Tocmai de asta deocamdata Rusia nu recunoaste independenta RMN, caci asteapta rezultatele alegerilor parlamentare.

Daca insa alegerile vor fi cistgate de fortele proeuropene, nu putem exclude ca se vor organiza evenimente gen cele de pe Maidanul de la Kiev, sau Krimeea, cu implicarea in afara fortelor politice din interior, a structurilor  ruse si transnistrene, cu scopul de a obtine schimbarea guvernarii, combinind actiunle pasnice cu cele violente.

Astfel securitatea R.Moldova si a cetatenilor sai, depinde astazi de evolutia razboiului din estul Ucrainei, si de rezultatele alegerilor parlamentare din 30 noiembrie.

Comentarii