Război civil în Ucraina, cu perspectivă de extindere regională

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

La sesiunea de deschidere a Parlamentului ucrainean, preşedintele interimar al Ucrainei și al Radei Supreme Oleksandr Turcinov afirma că în noaptea de miercuri spre joi (15 mai curent) forţele de securitate ucrainene au atacat şi distrus zona fortificată în Slaveansk, curățînd complet zona desfășurată pe 5 kilometri în jurul turnului de televiziune. Între timp, coordonator grupului „Rezistenţa informațională” Dmitri Tymciuk a postat pe pagina sa de Facebook că în localitatea Starovarvarovka (Donețsk) se desfășoară etapa finală a operațiunii guvernamentale împotriva separatiștilor inițiată încă la mijlocul lunii aprilie curent.

De cealaltă parte, milițiile proruse din Donbass i-au acordat Kievului un ultimatum de 24 de ore pentru retragerea trupelor regulate. Unul dintre lideri, Serghei Zdrîliuk, susține că grupurile de intelingență și de diversiune sunt deja pe poziţii”! Acesta a avertizat că, în caz contrar, nu va mai fi responsabil pentru acţiunile sale”, distrugând și arzând totul în cale”, indiferent dacă e vorba despre băieţi tineri de 19 ani sau profesionişti mai în vârstă de la companii militare private care sunt prezente pe teritoriul Ucrainei” (sunt vizați americanii). Potrivit lui Zdrîliuk, există circa 40 de formațiuni militare sub comanda generală a Armatei Populare de Eliberare: circa 10 mii de ostași, aproximativ 1000 de vehicule blindate, sisteme antirachetă „Grad” și tehnică motorizată autopropulsată „Gvozdika”.

Precizez că, anterior, liderul mişcării „Ravnopravie” (Republica Moldova) Valeri Klimenko a expediat în adresa președintelui ucrainean în funcțiune o Scrisoare prin care îi pune în vedere că 4000 de voluntari ruşi din Republica Moldova sunt pregătiți să se mobilizeze în regiunile sud-estice pentru apărerea populaţiei rusofone. Ieri  „Garda Națională a Ucrainei” a confirmat răpirea comandantului frontului de Est în zona Donețk.

România are o misiune care pare și mai defavorabilă celei din timpul ultimului război mondial, având în vedere că Transcarpatia maghiară a devenit peste noapte aliatul Donbass-ului prorus. În discursul său recent din Parlamentul de la Budapesta, premierul maghiar Viktor Orban a declarat că așteaptă de la „noile autorități” de la Kiev „autonomie şi cetăţenie dublă” pentru maghiarii cu reşedinţa pe teritoriul Ucrainei. Amintesc că în cadrul uneie sesiuni ala Ansambleieie parlamentare a Consiliului Europei din aprilie curent Tamás Gaudi-Nagy, deputat al Partidului Naționalist maghiar „Jobbik”, a numit Ucraina „stat artificial” și i-a cerut Kievului „retrocedarea imediată a teritoriilor maghiare”.

 

Următoarea confruntare concertată e de așteptat săptămîna viitoare, un fel de preambul anunțat public pentru declanșarea celui de-al doilea război rece, cu consecințe greu de prevăzut pentru regiune și nu numai…

Comentarii

Igor Ursenco

Igor Ursenco

Scriitor, observator social. Fără a urmări o periodiocitate metronomică, voi posta în acest spațiu articole ce țin de principalele teme (și nedumeriri) care mă interesează ca cetățean (deconstrucție politică & concordie socială). Au trecut tim...

Ultimele articole