Răzbiul hibrid a fost denclanșat. 1- 0 pentru Rusia

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Dodon și Greceanîi, aproape deghizați, au părăsit Republica Moldova. Au zburat la Moscova după noi indicații. De regulă, serviciul de presă al socialiștilor face comunicate din toto ce vrei, nu și de data asta. Din acest motiv, cred că vizita la Kremlin s-a ținut în secret. I-a deconspirat Unimedia. Doar că Dodon nu a făcut decât să confirme deplasarea la Moscova, dar a refuzat să divulge și agenda vizitei.

Ca să înțelegeți mai bine în ce context cei doi au zburat spre răsărit, trebuei să urmăriți reportajul difuzat duminică de Pervîi Kanal. Întrucât acest post este portavocea Kremlinului, aici, într-o relatare de 10 minute, puteți vedea tot ce crede Moscova despre Moldova. La fel, veți putea înțelege și planurile imprialistului Putin în raport cu țara noastră.

Pentru început să ne depistăm falsurile. Cea mai mare minciună este că “România este gata să introducă armate pe teritoriul Republicii Moldova” . Atât actualul, cât și foștii miniștri ai Apărăii afirmă că acest lucru ar fi anticonstituțional, întrucât în articolul 11 al Constituției este scris negru pe alb că:

1) Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă.

2) Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său.

Deocamdată unicul stat care nu ține cont de acest lucru este Federația Rusă, care și-a băgat armata pe teritoriul statului independent și suveran Republica Moldova (în Transnistria). Apărarea de la Chișinău rrecunoaște a semnat diverse acorduri cu Bucureștiul, dar este vorba despre domenii înguste cum ar fi participarea la diverse aplicații comune, medicina militară, etc.

Tot în reportaj soocialistul Iurie Vitneanschii declară rușilor că anul trecut, din cauza sărăciei, 90 la sută dintre fermieri și-au lăsat culturile pe deal. Dacă ar fi așa, asta ar fi însemnat o catastrofă socială.

Chiar dacă poveștile din reportaj sunt cusute cu ață albă, zombarea rușilor continuă. Apariția acestei pretinse relatări nu este întâmplătoare. Rușii își pregătesc psihilogic cetățenii pentru a justifica “mâna Moscovei” în Republica Moldova. Mă tem că următorul reportaj va fi unul de genul că “în Moldova sunt un million de ruși și noi mergem să-i salvăm”. Dacă aveți imrpresia că exagerez, atunci vedeți ce spun combatanții războiului de pe Nistru. Aceștia au declarat într-o conferință că războiul hibrid* (vezi mai jos explicația) a fost declanșat, iar Putin acționează prin Dodon, Usatîi și, mai nou, prin platforma DA. Oricât nu și-ar rupe Năstase cămașa de pe el, interviul pe care l-a oferit pentru ORT cel puțin ar trebui să ne pună pe gânduri.

Având acesta tablou, parcă nici nu mai contează cum își va motiva Dodon vizita la Moscova.

*Definiție război hibrid.

Sunt războaie nedeclarate de către statele implicate. Războiului hibrid îi sunt caracteristice fenomene cum ar fi tensiunile etnice, instituţiile slabe şi corupte, dependenţa economică de alt stat, etc. Bazat pe aceste slăbiciuni, un război hibrid comportă acţiuni diverse, de la terorism la propagandă mediatică, trecând prin acţiuni militare neregulate şi neasumate.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole