Răspunsul aliaţilor pentru Rusia este apărarea colectivă

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Aflat pe 8 mai 2014 în capitala Poloniei – stat care are, la nord, rolul exercitat de România mai la sud, la frontiera de răsărit a NATO – secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen a ţinut o alocuţiune cu mesaje de interes general, pentru aliaţi, dar şi pentru cei aflaţi la est de graniţa comunităţii democrate euroatlantice.

Rasmussen a evocat împlinirea a 15 ani de prezenţă a Poloniei în NATO. În acest sens, el a mulţumit oficialilor de la Varşovia, apoi remarcabilelor Forţe Armate Poloneze şi poporului polon, pentru contribuţia deosebită la consolidarea Alianţei Nord-Atlantice.

Secretarul general al NATO a reamintit asistenţei că numai cu şase luni în urmă a fost prezent în Polonia, pentru a urmări exerciţiul „Steadfast Jazz 2013” organizat în Polonia şi în Letonia.

Acum, a afirmat oficialul NATO, asistăm la cea mai serioasă criză postbelică, la graniţele Alianţei.  Ceea ce generează concluzia că exerciţiul menţionat a fost unul corect, desfăşurat la momentul potrivit, în locul necesar.

Apărarea colectivă este misiunea principală a NATO. Aici fiind vorba de apărarea valorilor euroatlantice, de defensiva securităţii statelor aliate şi de apărarea fiecărui stat membru al celei mai puternice alianţe politico-militare din lume.

Angajamentul statelor aliate la apărarea colectivă este solidă ca o stâncă, atât în prezent, cât şi pe viitor.

Acesta este motivul pentru care, chiar acum, avioane şi nave militare aliate întăresc securitatea statelor membre ale NATO, de la Marea Baltică, la Marea Neagră.

Securitatea aliaţilor de la graniţa de est a NATO va fi întărită şi prin exerciţii multinaţionale, planuri de apărare şi dislocări adecvate de trupe.

Apărarea colectivă a NATO trebuie reajustată pentru a face faţă noii realităţi: „agresiunea Rusiei asupra Ucrainei subminează pacea şi stabilitatea pe care noi am clădit-o, cu atâta grijă, în Europa”, după cum afirma Rasmussen.

Rusia susţine că aliaţii promovează o politică provocatoare, ostilă, semnala secretarul general al NATO, care comenta:„Asta nu este adevărat. Şi, franc, este absurd. Răspunsul nostru este solidaritatea aliaţilor şi apărarea colectivă. Şi este parte a efortului internaţional, de a detensiona criza şi de a găsi o soluţie politică, prin dialog şi alegerile din 25 mai.”

La finele acestui an, în Ţara Galilor, va fi Summitul NATO şi acolo se vor decide măsurile care vor trebui luate pentru a reajusta apărarea colectivă a aliaţilor, la noua realitate mai sus menţionată.

 

Nota bene:

De partea cealaltă a frontierei NATO, demnitarul rus Dmitri Rogozin, în ciuda eforturilor oficialilor de la Tiraspol de a îi demonstra ataşamentul locuitorilor pentru Puterea Moscovei, Maica Tutelară, a avut decenţa să fie îmbrăcat iniţial în ţinuta specifică diplomaţilor Rusiei, semn discret, pentru Departamentul de Stat al SUA, că dincolo de retorica sa, mai degrabă comică, ştie că este un oficial străin pe teritoriul unui stat european, încă existent, numit Republica Moldova, a cărui autoritate asupra Transnistriei este recunoscută la ONU.

Ca simplu european mi s-a făcut milă, că un bărbat de stat altfel inteligent, voios, dar adept al formulărilor excentrice, este totuşi atât de singur, lângă Vladimir Vova Putin, de vreme ce se plânge de împiedicările sale… în spaţiul aerian deloc sovietic, prin intermediul Twitter. Nu o fi fost bun vinul de la Tiraspol?
 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole