RAPORTUL CORECTITUDINII POLITICE ORI AL INTERESELOR PARTINICE

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European va examina pe 9 octombrie 2018 proiectul Raportului privind aplicarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova. Potrivit unor instituții de media, acest document ar conține o serie de îngrijorări față de deteriorarea situației în Republica Moldova, în special în domeniul politic, făcându-se referire la sistemul electoral mixt și la invalidarea alegerilor din Chișinău. De aici.

Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a declarat într-un interviu publicat de către portalul de limbă engleză Balkan Insight că „Uniunea Europeană este îngrijorată de evoluțiile legate de democrație și stat de drept. Avem în vedere cele trei aspecte de mare interes public – schimbarea sistemului electoral, anularea alegerilor pentru primarul Chișinăului și pachetul fiscal adoptat în iulie fără respectarea legislației transparenței și fără coordonare suficientă cu partenerii externi”, a declarat oficialul UE. De aici.

Oficialul european a recunoscut că există progrese făcute de  autoritățile moldovene în sectorul financiar-bancar, energie, creșterea comerțului cu Uniunea Europeană, dar a criticat atitudinea selectivă a reformelor. „Relația cu UE în cadrul Acordului de Asociere nu este o relație în care pot fi selectate domeniile în care se fac progrese, iar în altele (…) să existe regres”, a spus oficialul.

Autorul Raportului privind aplicarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova este europarlamentarul liberal Petras Auštrevičius, cunoscut ca fiind apropiat al liderului liberalilor moldoveni, Mihai Ghimpu. Politicianul lituanian declara recent, pentru Europa Liberă „că implementarea prevederilor Acordului de Asociere nu ține doar de reformele economice, ci și de criteriile politice: stat de drept, alegeri corecte în baza unei legislații care respectă standardele UE și ale Consiliului Europei.” De aici.

Observ că cei doi oficiali europeni au recunoscut progresele realizate de Cabinetul Filip în implementarea prevederilor Acordului de Asociere în ceea ce privește sectorul financiar-bancar, energie, creșterea comerțului cu Uniunea Europeană. Nemulțumirea lor ține de chestiuni de politică internă și de noile reguli ale jocului electoral.

Petras Auštrevičius afirma că anume legislația electorală adoptată de Parlamentul de la Chișinău a fost cea care îi face pe unii dintre oficialii europeni să rămână critici și rezervați în a aprecia situația curentă, atât la nivel politic, cât și social, și juridic din Republica Moldova.

Asta înseamnp că raportul alcătuit de Petras Auštrevičius  nu este unul al corectitudinii politice ci unul al intereselor politice.

Adică nu contează că șoarecii au fost prinși de pisica moldovenească și grâul a fost salvat de dăunători, dacă ea nu poartă culoarea politică corectă, acest lucru nu s-a întâmplat. Prietenul lui Mihai Ghimpu, Petras Auštrevičius, spune de fapt că interesele politice ale majorității din Parlamentul European nu vor ține cont de reformele economice ale Cabinetului Filip. Deci raportul va fi unul negativ la adresa Republicii Moldova. Acesta este principalul motiv pentru care politicianul lituanian a declarat că ajutorul macro-financiar pentru Republica Moldova va veni la Chișinău doar după după alegerile parlamentare și instalarea noii puteri politice. De aici.

Comisarul european pentru politica regională, Corina Crețu, declara recent că bani pentru proiectele de infrastructură care să conecteze Moldova de Uniunea Europeană, există. Semn că nimeni nu își dorește, la modul serios, să sancționeze Moldova. Este vorba doar de interese partinice.

Constat că majoritățile politice din Parlamentul European impun și dictează propriile lor agende politice țărilor membre Uniunii Europene și încearcă să facă același lucru statelor asociate. Orice acțiune a unui partid autohton de a implementa politici în sprijinul interesului național al statelor este sancționată iar guvernele acestor state sunt criticate.

Politica bate realitatea – Cabinetul Filip are cele mai bune rezultate în implementarea reformelor cerute de Uniunea Europeană dar tocmai acest guvern este lipsit de ajutorul macor-financiar al Bruxelle-ului. Că nu are culoarea politică potrivită. De ce așa? Pentru că Austrevicius este partenerul politic al liderului liberal Mihai Ghimpu.

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole