Rada Supremă reacționează, amendând unele declaraţii ale Preşedintelui României aflat încă la Chișinău

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În calitatea sa de membru al Comisiei pentru Transnistria, deputatul ucrainean Igor Markov consideră că declaraţiile lui Traian Băsescu sunt nocive pentru procesul de reintegrare a celor două teritorii de pe Nistru

Solicitat de către publicația rusă „Nezavisimaya Gazeta” să își exprime părerea, Markov susține că atât declaraţiile președintelui Băsescu, dar și tot ce se întâmplă în ultima vreme legat de Transnistria „nu conferă un dinamism pozitiv negocierilor (desfășurate chiar în aceste zile la Viena) privind soluţionarea conflictului transnistrean”. Deputatul ucrainean a remarcat totodată că „nimeni nu va putea sili Transnistria să intre în componența României”, ea singură fiind în măsură „să își stabilească destinul”.

Reamintind că Transnistria își menține calitatea de „regiune prorusă”, Markov a atenționat pe șleau că „atât tensiunea creată în procesul de reglementare, cât şi declaraţiile oficialilor români pot fi tratate ca bețe puse în roata Rusiei”.

Țin să precizez că pretextele explicite pentru declarațiile venite din partea deputatului ucrainean au servit îndemnul lui Traian Băsescu de a nu lua în considerație părerea Tiraspolului oficial privind statutul Transnistriei şi acuzațiile acestuia în adresa trupelor rusești de pe Nistru pentru tergiversarea integrării Republicii Moldova în UE.

Reacție concertată la Chișinău

Tot astăzi unul dintre portalurile informaționale de expresie rusă din Republica Moldova a efectuat un sondaj printre vizitatorii săi pentru a stabili atitudinea socială față de vizita președintelui român Traian Băsescu. Așa cum era de așteptat, cele mai multe voturi la ora postării materialului au fost acordate pentru opțiunea „protest” (140) și „persona non-grata” (53). Cât privește atitudinile „suport” și „neutru”, acestea au acumulat deocamdată 26, respectiv 13 sufragii.

„Oferta ideologică” cu pricina poate fi accesată fără nicio restricție timp de o lună și (cred că nu e necesar să mai precizez că) orice intervenție personală directă poate schimba dramatic raportul votanților.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Igor Ursenco

Igor Ursenco

Scriitor, observator social. Fără a urmări o periodiocitate metronomică, voi posta în acest spațiu articole ce țin de principalele teme (și nedumeriri) care mă interesează ca cetățean (deconstrucție politică & concordie socială). Au trecut tim...

Ultimele articole