Putin şi Ţopii vs. Plahotniuc

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ştiu că titlul e aberant, dar mai jos voi încerca să vin cu argumente l-ar justifica. Duminică postul federal Rossia 1 a difuzat un reportaj amplu despre spiritul protestatar de la Chişinău. Ştirea a fost prezentată de unul dintre cei mai înflăcăraţi propagandişti de la Moscova. Cine nu a auzit de Dmitrii Kiseliov să dea un “search” pe google. Este unul dintre puţinii mercenari, care coordonează abordările media direct Dmitrii Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin. Produsul celor doi este şi reportajul despre Moldova, în care ruşii mint în stilul lor inconfundabil.

Acest lucru nu-l deranjează pe Viorel Ţopa, care se arată mândru de abordarea Kremlinului, îndemnându-i pe toţi să savureze reportajul, fără să aleagă grâul de neghină. Nimeni nu le poartă pică ruşilor pentru că au declarat sus şi tare că Plahotniuc e mama tuturor relelor din Moldova, doar că Ţopii se pare că sunt de acord cu retorica antieuropeană din reportaj.

Ca să înţelegeţi până unde a ajuns paranoia vedeţi că în minutul 4.30, reporterul ne spune că “moldovenii care locuiesc la hotar cu Uniunea Europeană îşi părăsesc casele din cauza sărăciei”. Nu m-aş fi mira dacă spuneau că moldovenii fug de la hotar cu UE şi se refugiază în Transnistria, unde nivelul de viaţă a depăşit bunăstarea europenilor.

Analizând la rece materialul propagandistic, acesta nu convine decât Moscovei, lui Usatîi şi Dodon. Ultimul vedem că a avut un aport direct. A dus echipa de filmare în satul natal şi chiar în casa părintească. A servit oaspeţii cu vin despre care ruşii spuneau că e bun de vopsit gardurile. Dacă filmările au ajuns la Moscova, iar reportajul pe post, înţeleg că nimeni nu s-a intoxicat. Toţi sunt bine chiar dacă ştim că ruşii nu se limitează la un pahar două.

PR-ul ruşilor pentru paritdele de stânga, însă, nu-i deranjează pe Ţopi. Ei sunt gata să sacrifice parcursul european de dragul unei răfueli personale cu Plahotniuc. Dovadă a acestui fapt este că, la moment, platforma DA nu are o strategie postalegeri . Ei nu ştiu cum vor proceda după un eventual scrutin. Încoto se vor mişca. Vor aştepta ordine de la Frankfurt. Nu exclud că Năstase ajută proruşii să ajungă la guvernarea în shimbul unui singur lucru – achitarea naşului Victor Ţopa. Oare Asta şi+au dorit moldovenii?

În fine, concluzie este simplă. Dacă Putin şi Ţopii critică guvernarea…înseamnă că suntem pe calea cea dreaptă!

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole