PUTIN SE SCUFUNDĂ ÎN PROPRIILE ILUZII ŞI PIERDE UCRAINA

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Nimic nu este întâmplător, în viaţa unui om, dacă acesta crede în soarta sa. Dintr-o asemenea perspectivă, total neinspirată a fost ideea celui care i-a propus preşedintelui Federaţiei Ruse să se lase fotografiat înainte de a se scufunda, recent, cu un submersibil, la 60 de metri adâncime, pentru a vedea rămăşiţele fregatei Oleg, aflată pe fundul mării, din anul 1869.

Priviţi imaginea lui Vladimir Putin, înainte de a se afunda în adâncuri.

Mesajul indirect este cel al scufundării unui irealist proiect geopolitic, numit voit Uniune – dorul de URSS fiind mare – şi EuroAsiatică, cu obişnuinţa predecesorilor, de la Kremlin, de a vedea întinse teritorii imperiale.

Vizita şefului statului rus la Kiev poate fi comparată cu aceea a emisarului său, Dmitri Rogozin, la Chişinău. Ambele fiind marcate de disperare.

Sigur, oficial Ucraina a marcat 1025 de ani de la convertirea răsăritenilor la creştinism.

Numai că Vladimir Putin nu a venit doar pentru a se închina la icoanele din Kiev, ci pentru a transmite şi un mesaj laic ucrainenilor divizaţi de cele două căi ale viitorului, pe termen mediu şi lung.

Da. Rusia vrea refacerea statalităţii sovietice prin integrarea, în noua Uniune, a fostelor state componente ale unui imperiu marcat de secera şi ciocanul epocii dovedite a fi la fel de dăunătoare omenirii precum aceea a nazismului, din veacul trecut.

La Kiev sunt însă lideri care ştiu că au de ales.

Între menţinerea unităţii statale şi dezintegrarea Ucrainei.

O aliniere, la ordinul de facto al preşedintelui rus va duce, iremediabil, în scurt timp, la scindarea zonei ucrainene catolice, de cea unde predominanţi sunt ortodocşii.

În schimb, semnarea unui acord de asociere, cu Uniunea Europeană înseamnă păstrarea integrităţii teritoriale şi prosperitate pentru toţi cetăţenii ucraineni.

Drama reală, a preşedintelui Vladimir Putin este că a început să confunde propriile nostalgii, de înţeles pe plan uman, cu realitatea trăită de foşti cetăţeni sovietici, acum locuitori ai unor state independente.

Oricât de amabil, prudent, diplomat, prevenitor, cu vorbe bune, a fost preşedintele Viktor Ianukovici, în dialogul cu omologul rus, ucraineanul nu îşi doreşte statutul de uzurpator al independenţei şi unităţii Ucrainei.

Şi dacă i se poate recunoaşte un merit, preşedintelui Ianukovici, este abţinerea sa de a accepta integrarea Ucrainei în Uniunea Vamală creată de Rusia, Belarus şi Kazahstan.

Concomitent, Ianukovici a afirmat că tocmai colaborarea cu Uniunea Europeană nu va trebui considerată ca o uşă închisă unor relaţii mai bune cu Moscova. Deşi…comerţul bilateral ruso-ucrainean a scăzut cu 18%, în primul trimestru din acest an.

Afirmaţia cheie, a lui Putin, la Kiev?

Rusia va respecta alegerea Ucrainei, oricare ar fi asta.

În traducere liberă, opţiunea occidentală a Kievului este deja luată în calcul la Kremlin.

Rogozin, rusul alb, cum mai este cunoscut, a fost la Chişinău, a ţinut un discurs şi Republica Moldova şi-a continuat mersul spre Uniunea Europeană.

Putin, ultimul conducător autoritar al Rusiei, a fost la Kiev şi dincolo de surâsurile diplomatice

9876543

nu s-a ales decât cu gustul amar că interlocutorii săi păreau deja să fi decis calea viitoare. Nu spre est. 

Pe termen lung şi naţiunea rusă, cu toate valorile sale culturale, istorice, economice este bine primită în Uniunea Europeană. După validarea democratică a unui stat de drept şi a unor lideri supuşi supremaţiei legii, nu dreptului forţei militare asupra celor mai simpli cetăţeni.

Autohtoni. Şi din împrejurimi…

 

 

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole