Putin revine-n Kremlin, valiza nucleară revine la Putin

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Fostul colonel KGB și ex-șef al FSB, Vladimir Putin a fost învestit azi pentru a treia oară în funcția de șef al Federației Ruse. Aflat la guvernare deja timp de 12 ani (2 mandate de președinte în perioada 2000-2008 și un mandat de premier în perioada 2008-2012), Putin a revenit în Kremlin pentru cel puțin încă 6 ani, în urmă modificărilor operate în constituția rusească.

Ceremonia de învestire a decurs cu pompa și fastul imperial caracteristic moscoviților. Doar pentru recepția celor aproximativ 3000 de invitați Kremlinul a cheltuit peste 800 de mii USD.

Convoiul prezidențial a trecut pe traseul pustiu (izolat de autoritați), care desparte Casa Albă de Kremlin, în timp ce la „frontiera” acestuia mii de protestatari în frunte cu liderii opoziției ruse s-au adunat pentru a-și arăta dezacordul față de învestirea lui Putin. Cel puțin 120 dintre ei au fost deja arestați.

Imediat după învestirea în funcție Putin a preluat și valiza nucleară. Aceasta conţine un dispozitiv de comunicare care permite ordonarea declanşării unui atac nuclear. Valiza neagră e încă o dovadă demonstrativă a așa-zisei supremații imperiale a Rusiei și un simbol al puterii, așa încât președintele o poartă cu el în toate deplasările sale. „Comoara” îi este cunoscută lui Putin încă de pe 31 decembrie 1999, când acesta a preluat interimatul funcției de președinte.

Astăzi valiza nucleară, iar peste o zi, demostrația potențialului militar în Piața Roșie cu ocazia Zilei Victoriei. Mai lipsește o telecomandă cu вкл/выкл pentru livrarea de gaz natural și energie electrică și Putin ar fi cel mai periculos om de pe planetă!

După victoria ireproșabilă la alegerile prezidențiale din martie, când a acumulat 63,82 %, Putin poate miza liniștit pe „tronul” Rusiei până în 2024, iar dacă va face încă o rocadă cu Medvedev, schimbându-se cu funcțiile, acesta mai poate conta pe încă 18 ani de cârmuire. Desigur teoretic, dacă sănătatea îi va permite. Să nu uităm că mogulul rus are deja 59 de ani.

Pentru Chișinău dominația lui Putin nu inspiră nimic altceva decât o consolidare continuă a impotenței politico-diplomatice moldovenești. Dependență de gaz, energie, piață de desfacere, prezență militară, etc. E limpede că avem nevoie de alternative pentru a nu depinde exclusiv de monopolul rus. Dar dacă după 20 de ani de așa-zisă independență nu am făcut nici jumate de pas în această direcție, cât timp ne mai trebuie să începem să modelăm o traiectorie a primului pas?

(www.zavorotnii.com)

Comentarii