Putin l-a trădat pe Dodon înainte de alegeri

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

După ce prin Moldova au apărut multe bannere cu Putin alături de Dodon și Zinaida Greceanîi, moment din care se încearcă să se transmită că PSRM este susținut de Putin, iar toate lucrurile bune se pot întâmpla doar prin intermediul acestui partid, Vladimir Putin, principalul manager al gazelor naturale din Rusia, a permis semnarea unui contract de livrare a gazelor către Moldova cu un preț redus, mai ieftin cu 45$ față de contractul prelungit anterior.

Acum, înainte de alegeri, Putin decide, după ce s-a fotografiat cu cei doi candidați ai PSRM, să tragă acestora o țeapă electorală demnă de toate laudele, această în timp ce Dodon se plimbă prin țară și promite gaz mai ieftin de la ruși, și că ieftinirea ar fi doar dacă partidul său ar accede la guvernare. Ba, Dodon a împânzit toată țara cu bannere pe care este scris: ”Mai bine alături de Rusia, decât săraci și datornici Uniunii Europene”. Se vede că alături de Rusia poți fi prin relații economice și politice normale, corecte, indiferent de ce partid este la guvernare în Republica Moldova. Să nu uităm că cel care a obținut reducerea este Adrian Candu, membru al Partidului Democrat, partid care și-n programul său electoral propune integrarea europeană a Republicii Moldova. Cu toate acestea, fiind și o luptă deschisă între Rusia și țările din UE, Vladimir Putin permite ca o țară care dorește să se integreze în Uniunea Europeană să obțină o reducere neașteptată.

Coborârea prețului la gaz cu 45$ este o reducere istorică pentru Republica Moldova, din 2001 până acum. Să recunoaștem că este un merit al lui Adrian Candu și a guvernării democratice din Republica Moldova. Acum fiecare poate fi sigur că iarna aceasta nu va îngheța în case, amenințarea mai veche a lui Rogizin nu mai este valabilă.

Igor Dodon ar trebuie să se gândească acum la „trădarea” din parte lui Vladimir Putin, președintele Rusiei. Probabil că și noi ar trebuie să ne punem câteva întrebări referitoare la relațiile Moldovei cu Rusia, precum și la relațiile dintre unele partide din Moldova cu cele din Rusia. Până atunci, să atragem atenția asupra calității fotografiei care a fost pusă pe bannere, este într-o calitate proastă, este unica în care Putin apare alături de Dodon și Greceanîi, parcă făcută pe ascuns. În mod normal, putea să fie făcută o fotografie calitativă, să arate și relațiile „calitative” dintre Dodon și Putin, sau între partidele acestora. Ceea ce am văzut și ceea ce vedem prin oraș pare mai multe un selfie făcut cu un telefon ieftin.

Ce fel de politică va face Dodon în continuare și ce o să mai spună despre relația cu Rusia? Mai are cu ce specula, sau au fost consumate toate macaroanele?

Comentarii