Putin este o maşină de război

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Când am invitat iniţial, la dialoguri de interes public, reflectate în interviuri publicate la Bucureşti şi Chişinău, generali în rezervă, din Armata României, citaţi imediat de agenţii de presă ruse, aceştia erau extrem de sceptici vizând şansele Republicii Moldova, de a scăpa din ghearele Imperiului Răsăritean.

Când am afirmat, în Palatul Parlamentului, din Bucureşti, că Republica Moldova este Al Doilea Stat Românesc, ambasadorul europenilor dintre Prut şi Nistru, în România, a avut o reacţie nervoasă.

Când am vorbit unor profesori, de bună credinţă, din România Înstrăinată, cea din stânga Prutului, de decizia Summitului NATO, din Portugalia, de a apăra suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa statului cu acelaşi Tricolor, m-au privit cu simpatie, dar şi neîncredere.

Când m-am adresat unor juni ai tărâmului mioritic, născuţi în Basarabia=pământ românesc, acolo unde au văzut lumina zilei părinţii mamei mele şi fiinţa care mi-a dat viaţă, nevoiţi apoi să se refugieze, din cauza agresiunii naziştilor sovietici, în dreapta Prutului, tinerii români, nu Tinerii Moldovei, o sintagmă propagandistică prost aleasă, de neica nimeni în viitorul unificat al României de mâine, m-au privit cu entuziasm, dar şi o doză de îndoială. Pentru că le vorbeam de protecţia NATO.

Când am atacat public nevolnicia iniţială a administraţiei Obama, mulţi apărători ai cauzei Kremlinului îşi frecau mâinile de bucurie. Neştiind că tot ce se scrie despre Casa Albă, chiar dacă nu convine preşedintelui SUA, intră în revista presei electronice, citită în Biroul Oval, cea care indică pulsul opiniei publice, de pe mapamond, inclusiv din arealul României interbelice, despre efectele (in)deciziei prezidenţiale americane, după invadarea peninsulei Crimeea.

Când am poposit recent, la camarazii din Armata Naţională a Republicii Moldova, europeni elevaţi, mulţi cu studii în Occident, sute dintre ei cu experienţe profesionale notabile peste Ocean, şi le-am vorbit de NATO, ca scut al Republicii Moldova, aceştia m-au privit ca pe un visător.

Când am început să scriu la VOXPUBLIKA am fost etichetat în fel şi chip, doar pentru că vorbeam de şansa Republicii Moldova, Al Doilea Stat Românesc, de a fi protejat de NATO.

Şi acum nu eu, ci celebra revistă germană „Der Spiegel” afirmă că NATO intenționează să-și consolideze influența în Europa de Est. Un document confidențial, care confirmă acest lucru, a intrat în posesia publicației citate.

Acesta include planuri de desfășurare a exercițiilor militare cu state precum Republica Moldova și Armenia, candidaţi virtuali la un statut de membru în Alianţa Nord-Atlantică.

„Der Spiegel” califică acest document drept „un semnal clar dat Moscovei”.

Armenia, Azerbaidjan și Republica Moldova vor participa la proiectul NATO Smart Defence. Care înseamnă repartizarea responsabilităţilor de producere şi dotare cu armament ultramodern, conform realităţilor din lumea militară de azi.

În plus, la Chișinău va fi trimis un Comisar pentru Relații cu NATO. Unul care nu va avea timiditatea existentului Centru de Informare al NATO, care funcţionează la Chişinău.

„Der Spiegel”, nu autorul acestor rânduri, afirmă că NATO trimite astfel Moscovei un mesaj clar.

Aliații vor apăra „integritatea teritorială, independența și suveranitatea Armeniei, Azerbaidjanului și Republicii Moldova”.

Este momentul ca preşedintele Nicolae Timofti să depăşească puseul de orgoliu momentan şi să facă dreptate lui Vitalie Marinuţa, care a condus ministerul Armatei Naţionale a Republicii Moldova, oferindu-i şansa de a deveni unul dintre experţii de opinia cărui va ţine seama, în probleme de apărare şi securitate naţională, şeful celui de-Al Doilea Stat Românesc.

Din această zi, istoria Basarabiei se rescrie optimist.

Iar despre evoluţiile de la est de frontiera răsăriteană, a NATO, puteţi urmări o discuţie inedită, cu multe detalii necunoscute, în noua ediţie a emisiunii „Raport secret”:

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole