Puterea moldovenilor şi priorităţile statului

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Moldovenii sunt puternici. Acest lucru l-am învăţat în cărţile de istorie, unde sunt descrise războaiele victorioase purtate de domnitorii noştri cu forţe numeric net superioare. Şi dacii erau un popor pe care până şi romanii l-au cucerit foarte greu. Deci, puterea este o trăsătură a oamenilor care locuiesc în acest spaţiu. Au demonstrat-o şi sportivii noştri la diferite competiţii internaţionale, inclusiv la Olimpiada de la Londra. De ce scriu despre aceasta ? Pentru a spune ce cred despre priorităţile statului în domeniul sportului.

Avem două medalii de bronz olimpic la haltere la ediţia din acest an. La precedentele olimpiade cei care s-au manifestat cel mai bine au fost la fel halterofilii (avem şi aur), aruncarea ciocanului, box. Pe arena internaţională cele mai importante perfonanţe le au halterofilii, boxerii, luptătorii de diferite stiluri şi..dansurile.

Ştiţi de ce kenienii domină maratoanele ? Pentru că rezistenţa la fugă este în genele acestui poror.  E un fel de „specializare în sport” a statelor mici.

Statul trebuie să investească mai mult anume în domeniile în care dăm performanţă. Fotbalul e la pământ ? Acolo să rămână dacă nu avem capacitate să-l dezvoltăm. Să nu construim un ditamai stadion republican pentru fotbal, dacă nu suntem capabili să câştigăm de la Beralus. Aceşti bani mai bine să-i investim în modernizarea şi construirea unor centre pentru halterofili, boxeri şi luptători. Statele mari îşi pot permite să investească în toate domeniile sportive, iar statele mici trebuie să investească inteligent în domeniile prioritare.

Comentarii