Puterea de la Chişinău are apucăturile lui Voronin | Comentariu DW

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Autorităţile din Republica Moldova par să revină la comportamentul din perioada guvernului comunist al lui Vladimir Voronin, notează un comentariu Deutsche Welle (DW) în care este analizată expulzarea şi declararea ca indezirabil a cetățeanului român George Simion, liderul platformei unioniste „Acțiunea 2012″.

Conform DW, gestul puterii de la Chișinău a făcut ca relațiile diplomatice dintre Republica Moldova și România să fie din nou zdruncinate, după șase ani de la căderea regimului condus de Voronin.

Sâmbătă, 16 mai, „Acțiunea 2012″ a planificat un miting la care se așteaptă o prezență masivă a basarabenilor nemulțumiți de actuala guvernare coruptă. Acțiunea are şi scopul de a comemora împlinirea a 203 ani de la scindarea Moldovei prin pacea ruso-turcă din 16 mai 1812. George Simion urma să conducă manifestația, însă el a fost reținut miercuri seara de organele de forță și escortat până la frontiera cu România, fiind anunțat că este indezirabil în republică.

Ambasada României din Chișinău a aflat din surse publice despre reținerea cetățeanului român și a luat imediat legătura cu autoritățile Republicii Moldova, solicitând clarificări. O cerere formală a fost adresată Ministerului Afacerilor Externe de la Chişinău. În paralel, Ambasada l-a contactat pe cetățeanul român, pentru a-i asigura întreaga asistență de care ar fi putut avea nevoie, amintește Deutsche Welle.

Ulterior, Ministerul moldovean de Interne a dat publicității un comunicat în care declară că autoritățile Republicii Moldova sunt în drept să declare un cetățean străin persoană indezirabilă ca „măsură asiguratorie” (…) dacă acesta „a desfășurat, desfășoară ori există indicii temeinice că intenționează să desfășoare” activități periculoase pentru securitatea națională”.

Cazul expulzării lui George Simion a generat o serie de comentarii pe rețele de socializare din Moldova, din care Deutsche Welle reține câteva.

Astfel, unii internauți se întreabă de ce autoritățile nu l-au expulzat pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care de ani de zile nu ratează nicio ocazie de a umili Republica Moldova numind-o „coteț”, care susține regimul separatist de la Tiraspol și care a luptat în războiul din 1992 de partea separatiștilor.

Alții spun că organele de securitate de la Chișinău îi asigură paza șefului regimului de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, în loc să-l aresteze atunci când acesta trece prin aeroportul internațional Chișinău. Autorităţile nu au fost la fel de „vigilente” atunci când l-au scăpat din arest la domiciliu pe cetățeanul rus Eduard Baghirov, condamnat pentru organizarea violențelor stradale din aprilie 2009. Culmea, organele moldoveneşti nu au dat dovadă de vigilență nici atunci când din sistemul bancar al țării s-a furat un miliard de dolari, valoarea unui buget anual al statului, arată un alt comentariu.

Comentarii

Marius Lister

Marius Lister

Economist si jurnalist de investigatie, pasionat de istorie si geopolitica. Sunt moldovean nascut in Iasi si patriot roman. Imi doresc ca toti romanii sa traiasca intr-o singura tara, unita. Imi iubesc tara, oamenii ei si pe Dumnezeu!...

Ultimele articole