Pușculița “groasă” a lui Năstase „scoasă la lumină”! Găsești acolo tot, în afară de Dreptate și Adevăr!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cu cîtă ușurință Năstase se implicaîn scandalurile politice din jurul numelui săi, pe atît de mult fugea de orice discuție în jurul averilor sale. Orice informație apărută în presă ce ținea de pușculița, umplută ochi de către acesta, era trecută cu vederea. Năstase fuge și pînă acum de această temă, ca dracul de tămîe. Oricum, ba aici, ba acolo, presa scoate la lumina zilei informații despre acerile acestuia. Averi care depășesc cu mult capacitățile legale, pe care le-a deținut acesta, pentru a cîștiga o astfel de sumă.

Toate cele dobîndite pe parcursul activității sale tenebre au fost adunate la un loc de portalul www.politics.md. „Revoluționarul” Năstase cu afaceri cu clanul Țopa, imobile și automobile de lux. Un nou documentar despre liderul PPDA care dezvăluie adevăratul caracter al „starului politic” http://politics.md/?view=articles&id=13187

Despre legăturile comune ale lui Victor Țopa și Andrei Năstase încă din anii ‘90, cum a ascuns Năstase ilegalitățile lui Țopa, relațiile și afacerile comune, precum și care este adevăratul scop politic al lui Năstase se vorbește într-un nou documentar realizat de un șir de experți și jurnaliști în colaborare cu portalul www.ava.md. Autorii sugerează că noul “star politic” așa cum încearcă să-l prezinte televiziunea lui Țopa, nu e decât un mizerabil.

Legătura cu Țopa

Andrei Năstase se cunoaște cu Victor Țopa încă de la sfârșitul anilor ‘90. Atunci Năstase făcea o carieră fulminantă în organele de drept, iar Țopa în aviația civilă. Pe cei doi i-a unit ilegalitățile lui Țopa, iar Năstase, ca reprezentant al procuraturii în transporturi în loc să le scoată la iveală, le-a acoperit. Drept răsplată a primit funcția de director adjunct al aviației civile, se arată în material.

Cei doi au fost în relații bune cu Vlad Filat, pe atunci șef al Departamentului Privatizării. Una din primele afaceri ilegale ale lui Victor Țopa împreună cu Filat a fost vânzarea a șase avioane Tu-154 la prețul de 1,1 milion de dolari.

Adică mai puțin de 200 de mii de dolari fiecare, asta în condițiile în care asemenea avioane costau atunci între 3 și 5 milioane de dolari. Deci, statul ar fi trebuit să obțină 18-30 de milioane. A obținut ceva mai mult de un milion. Avioanele respective au mai zburat și zece ani, chiar dacă ele oficial au fost vândute pentru piese.

Procuratura de profil la care lucra Năstase, în pofida scandalului imens nu a găsit nimic ilegal. “Probabil atunci au fost puse bazele prieteniei care nu doar i-a îmbogățit semnificativ pe Țopa și Năstase, dar care a dus ulterior și la formarea unui partid politic”, comentează autorii.

Dar vânzarea avioanelor în calitate de piese de schimb a fost nimic față de operațiunile desfășurate ulterior de Țopa care i-au adus porecla de “raiderul numărul 1”. În 2000 Compania de stat Air Moldova încetează brusc să mai fie de stat. În rezultatul unei afaceri, statul pierde 49% din acțiuni ale uneia din cele mai profitabile companii ale sale, în favoarea unei companii necunoscute  Unistar Ventures. Nu a fost nici concurs deschis nici anunțuri în presă. Despre aceasta s-a aflat doar după finalizarea tranzacției. Începe un scandal de anvergură. Este instituită o companie parlamentară, au loc audieri, a fost deschis un dosar penal. Ulterior apar informații potrivit cărora proprietarul companiei Unistar nu este nimeni altul decât Victor Țopa. Iar o parte din banii au fost luați din Banca de Economii, condusă atunci de Viorel Țopa.

În aprilie 2000 Andrei Năstase înregistrează o nouă evoluție în carieră – este numit vicedirector al aviației civile. Iar Victor Țopa, devine pentru o perioadă scurtă ministru al transporturilor.

Astfel legătura dintre el și Victor Țopa, precum și activitatea sa din procuratură și ilegalitățile comise au devenit vizibile. În toată lumea pentru asemenea ilegalități ar urma închisoarea. Dar Țopa ajunge ministru.

Din procuror în avocet

În 2002 noua guvernare anulează tranzacția și deschide un dosar penal pe numele ui Țopa. Imediat Năstase se transformă din procuror în avocat. În avocatul lui Țopa. “Procurorul care trebuia să se ocupă de învinuirea pentru ilegalități imense devine avocat”. Despre faptul că așa-numita companie germană era controlată de Țopa vorbește și faptul că l-a luat drept reprezentant la CEDO pe Năstase. De parcă în Germania avocați nu erau.

Țopa a primit 6,5 milioane de euro, iar Năstase – casă la Frankfurt, acolo unde a ajuns să trăiască și Victor Țopa.

Cinism de fiu

Autorii documentarului scriu și despre “moralitatea” lui Năstase care și-a folosit mama bătrână pentru a spăla bani de proveniență obscură și pe care o lasă să zacă în sărăcie în timp ce el se lăfăiește  în case luxoase. “Istoria cu mama îl caracterizează pe revoluționar. Este o dovadă de cinism de fiu. Cheamă presa să nu fie implicată mama lui, pe care chiar el a implicat-o în diferite istorii precum spălarea de bani de proveniență obscură”. Prin conturile mamei și soacrei au trecut peste 5 milioane de lei. Banii doar au tranzitat conturile și au fost folosiți de fiu. Iar bătrânii nici nu au știut de acești bani.

Năstase, Țopa și Filat

Multora le părea straniu că la mitingurile DA la care se vorbea de corupție, practic nu era pomenit numele lui Filat, primul premier demis pentru corupție. El ar fi trebuit să fie primul, dar Năstase evita să-i pronunțe numele.

Motivul e clar. De fapt între Țopa și Filat exista o legătură mai strânsă decât credeau mulți. “Chiar de la începutul atacurilor raider Filat era partenerul lui Țopa. Iar Țopa pentru Năstase este tot”.

Apoi autorii vorbesc despre cunoscuta întrevedere dintre Țopa și Filat în aprilie 2015, ca în scurt timp să pornească protestele conduse oficial de Năstase.

Năstase nega implicarea lui Victor și Viorel Țopa în proteste asta chiar dacă se cunoaște cu aceștia de aproximativ 20 de ani, este finul de cununie al lui Victor Țopa, este avocatul acestuia și, în final, este chiar partener de afaceri în domeniul aviatic cu aceștia, iar Jurnal  TV, finanțat de Țopa îl susține deschis pe Năstase.

Țopa: “Vrem țara înapoi”

Scopul proiectului politic al lui Năstase este să-i readucă pe Țopi în  Republica Moldova. “El este mijlocul de a-i aduce pe Țopi. Vrem țara înapoi este lozinca lui Victor și Viorel Țopa. Criminaliștii spun că infractorii se întorc de fiecare dată la locul crimei”.

Autorii mai aduc aminte cum Năstase nega inițial cu vehemență că mișcarea protestatară se va transforma în partid politic, ceea ce ulterior s-a întâmplat. La fel a făcut și cu participarea sa la alegerile prezidențiale.

Mizerabilii se bucură de rezultatele revoluției

La final, autorii fac o comparație dintre opulența în care trăiește Năstase și oamenii pe care i-a chemat în stradă unde el nu a stat nici măcar o noapte. “Revoluțiile sunt gândire de romantici, organizate de fanatici, iar de rezultatele ei se bucură mizerabilii. Seamănă Andrei Năstase sătul, asigurat, care locuiește în două case și în două țări a fi revoluționarul oamenilor săraci? Seamănă a fanatic, sau a romantic? Asta e!”, concluzionează autorii documentarului.

Acesta este cea mai amplă colecție, la moment, a istoriei financiare a lui Năstase. Cîte urmează să mai aflăm, vom vedea pe viitor. Cert este că Năstase e unul dintre candidații care continua să furnizeze cele mai multe surprise, chiar și o mica parte dintre care, îi retrag dreptul moral nu doar să candideze la funcția de președinte, dar și să utilizeze noțiunile Dreptate sau Adevăr. În viața de pînă acum a lui Năstase nu este nici primul și nici al doilea atribut.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Marcel Istrati

Marcel Istrati

Născut la Sîngereii Noi, Bălți. A absolvit liceul teoretic "Grigore Moisil" și Universitatea de Stat din Moldova. Colaborări cu media locale din cadrul Asociației Presei Independente, în special ziarul Spros i Predlojenie (Bălți), precum și site-uri ...

Ultimele articole